Huisvesting voorbeeld van een konijnenburght
voorbeeld van een konijnenburght Afdrukken

overzicht van de konijnenburghtde Konijnenburght

Het ontwerp moest in de vormgeving van de tuin passen lekker bosselijk en zo kwam ik op het idee om een soort boshut (Chalet) te bouwen. Als eerste heb ik een betonnen fundering gemaakt van 3.00 x 1.00 meter daarop zijn 6 (natuurlijk) geïmpregneerde palen gekomen die de hele constructie dragen.

De nok van het dak zit op 1.40 meter en loopt af naar 1.00 meter zodat de buren er niet tegen aan kijken. Het dak heb ik afgewerkt met leislag dakbedekking matten. De 1.40 meter zorgt er wel voor dat ik op mijn gemak in het hok kan bewegen om het schoon te maken. tweederde van de vloer heb ik betegeld, makkelijk schoonmaken, en één derde is een betonnen zandbak (met dichte bodem) van 50 cm diep zodat ze lekker kunnen graven. Tevens gebruiken ze de zandbak als toilet, dat betekent wel minimaal 4 keer per jaar schoon zand erin.

het nachthokHet nachthok is een etage en hangt aan de rechter zijde, welke bereikbaar is door middel van een trap/plank. Voordeel geen optrekkende kou en vocht en ik kan er lekker makkelijk bij om schoon te maken. Om het maar helemaal af te maken heb ik het nachthok voorzien van kattenluikje als toegang en een spouwmuur die ik met steenwol heb geïsoleerd. De vloer van het nachthok is bekleed met trespa wat het schoonmaken ook weer bevorderd, natte lap klaar. Onder het nachthok heb ik het gaas vervangen door perspex ramen zodat ze hier ook in de winter lekker beschut kunnen buitenzitten en ik kan ze vanuit binnen beter zien. 's-Winters hang ik een plank voor dit gedeelte zodat de konijnen ook hier beschut tegen de koude wind kunnen zitten. In dit gedeelte staat een oud houten groenten kistje met stro waar de konijnen in kunnen liggen. Het hele hok is gemaakt van geïmpregneerd tuinhout en aan de binnenzijde afgetimmerd met onbehandelde underlayment vloerplaten.

 

hier kan Ukkie naar de andere konijnen in de burght kijken. Eronder is de zandbak.Ukkie's hok is verbonden met een stuk afvoerpijp aan de burght.

Ukkie heeft een eigen traditioneel hok welke ik wel heb aangepast. Deurtje erin gemaakt met scharnieren en rond het nachtverblijf heb ik isolatie toegebracht. Ook heb ik dmv kunststof golfplaten een beter dak gecreëerd. Het hok staat door middel van een stuk afvoerpijp met de Konijnenburght in verbinding. Deze komt uit op een galerij boven de zandbak. Ik heb geprobeerd om Ukkie bij de andere te plaatsen maar het blijft knokken dus hij zit voorgoed apart. Maar hij kan de rest wel zien, horen en ruiken vanaf zijn vide dus hij is niet helemaal alleen. Ook staat hier zijn toilet waar hij braaf zijn behoefte op doet.

 

Alle nacht verblijven heb ik afgedekt met horrengaas om ongedierte (muggen, vliegen enz.)zoveel mogelijk buiten te houden.

In het hok is een lampje gemonteerd zodat ik ook van de winter licht heb binnen in het hok.Het beschutte gedeelte op de begane grond met ramen rondom De entree van de Konijnenburght

 

 

 

 

copyright © 2007 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'