Aanschaf Ik wil een konijn aanschaffen, maar wil een konijn mij?
Afdrukken

Ik wil een konijn, maar wil een konijn mij?

Je wilt een konijn… maar wil het konijn jou eigenlijk wel?

Aangezien het konijn voor ieder onderdeel van zijn bestaan geheel afhankelijk is van jou, moet jij dat leven voor hem invullen en organiseren. Een hele taak! Weet je zeker dat je een konijn het volgende kunt bieden?

Tijd

Een konijn is van nature een sociaal dier dat ongelukkig wordt in eenzaamheid. Je zult iedere dag tijd aan het konijn moeten besteden om op te voeden, te spelen, eten te geven, verschonen, borstelen, knuffelen etc.

Ben je vaak overdag langere tijd van huis, zorg dan dat je konijn een kameraadje heeft. Maar let op, twee konijnen hebben ook twee keer zoveel verzorging nodig. Je zult bijvoorbeeld het hok vaker schoon moeten maken.
Als je vaak voor een paar dagen van huis bent, moet je geen konijn nemen.

Aandacht

Je moet je verdiepen in het wezen en gedrag van je konijn om te begrijpen waarom hij doet wat hij doet en waaraan hij behoefte heeft. Alleen dan kan je een goed contact met je konijn krijgen en hem de juiste opvoeding geven. Ook moet je zorgen voor activiteiten. Hij moet dagelijks vrij rond kunnen lopen en naast lichaamsbeweging heeft je konijn ook hersengymnastiek nodig. Speelgoed is een onmisbaar deel van een gezond konijnenleven.

Goede huisvesting

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft een konijn veel ruimte nodig. Een konijnenhok is veel te klein om constant in te zitten. Hoe zou jij het vinden als jij dag in dag uit in een klein kamertje zou moeten verblijven?
Omdat je konijn geregeld los moet kunnen lopen moet je die kamer(s) konijnveilig maken. Zowel voor jou, als voor jouw konijn. Je zult alle kabels en loshangende snoeren weg moeten werken met bijvoorbeeld kabelgoten. Giftige planten en bloemboeketten moet je uit de buurt zetten voor konijnen. Veel konijnen vinden het leuk om op dingen te klimmen. Zorg dat ze niets waardevols om kunnen stoten want voor je het weet zitten ze op tafel.

Geld

Konijnen zijn relatief goedkope huisdieren in vergelijking met honden of katten, maar toch moet je dit punt niet licht opvatten.
Een konijn kost geld. Niet alleen de aanschaf, maar ook het hok, voer, speelgoed, inentingen, dierenartskosten, medicijnen, sterilisatie of castratie…
Dit kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Informeer maar eens naar de kosten van een consult bij de konijnkundige dierenarts.

Gezondheid

Niet alle dierenartsen hebben voldoende ervaring met konijnen. Een inenting of tanden knippen lukt vaak nog wel, maar bij ziekte is een ervaren dierenarts aan te raden. Het kan nodig zijn hiervoor een eind te reizen. Een konijn dient 2x per jaar ingeënt te worden tegen Myxomathose en 1x per jaar tegen RHD/VHS tevens is het verstandig om je konijn te laten castreren of steriliseren.  


Ben je er niet zeker van dat je een konijn dit alles kunt bieden: neem dan geen konijn!
Een konijn is een levend wezen, geen wegwerpartikel!

  • Ben je ervan overtuigd dat je een konijn kunt bieden wat hij nodig heeft, en blijf je bij je voornemen een konijn aan te schaffen, ga dan niet overhaast te werk.
  • Stel jezelf op de hoogte van de mogelijkheden (jong konijn of volwassen konijn, bastaard of raskonijn, mannetje of vrouwtje, fokker of dierenasiel, enzovoort)
  • Lees informatieve literatuur (boeken, tijdschriften, folders)
  • Spreek met dierenartsen, asielbeheerders, konijnenbezitters.
  • Weet dat sommige fokkers en dierenwinkels alleen geïnteresseerd zijn in geld en niet in de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de dieren die zij verkopen.
  • Gun jezelf de tijd, koop nooit een konijn impulsief.
  • Wees voorzichtig met advertenties in de krant. Koop nooit een konijn via de telefoon. Ga altijd zelf bij de fokker of handelaar kijken en gebruik daar je gezonde verstand. Neem bij twijfel geen konijntje mee, hoe moeilijk dat ook is!
 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'