Aanschaf Hoe is een konijn nou echt?
Afdrukken

Hoe is een konijn nou echt?

Veel mensen zijn verbaasd en teleurgesteld dat het konijn toch niet is zoals zij hadden verwacht. Zij verwachtten een schattig knuffelkonijn die je ziet in tekenfilms. Maar de konijnen (zowel jong als oud) hebben het veel te druk met rondrennen, op de bank springen, de bank opeten, huppelen, achter de bank kruipen, in een kastje verstoppen etc etc.

KnuffelKonijnen zijn lichamelijk kwetsbaar als kinderen ze willen oppakken en vinden dit oppakken ook niet prettig. Zodra ze dit 'gevaar' bemerken (in beweging of aan het geluid), zullen ze proberen weg te rennen of, als dat niet mogelijk is, te bijten. Ook zullen ze beginnen te trappen als ze (onjuist) worden opgepakt. Hierbij kan het konijn zichzelf pijn doen, maar ook het kind. Doordat konijnen prooidieren zijn, zijn zij heel stressgevoelig. Vanwege deze feiten vinden veel kinderen, waaronder veel jonge kinderen, het moeilijk om juist om te gaan met een konijn en zal daarom ook snel de interesse verliezen.

Maar wat maakt een konijn een leuk huisdier?

Konijnen:

- zijn stil en kunnen zindelijk getraind worden

- zijn leuk om naar te kijken

- hebben verschillende karaktertrekken, net zoals een hond of kat

- hebben geen hele tuin nodig mits zij maar genoeg ruimte hebben waar ze in natuurlijk licht kunnen spelen.

Over het algemeen zijn konijnen sociale dieren. Wat inhoudt dat ze het gezelschap nodig hebben van een maatje (als in konijn of mens). Ze vinden het fijn om te spelen, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het konijn. Er zijn zelfs konijnen die samenwonen met een kat of hond... mits ze goed aan elkaar zijn geïntroduceerd. Een kat of hond kan echter geen konijn als maatje vervangen. Veel konijnen vinden het plezierig om bij mensen te zijn, zolang er maar sprake van is dat het gezin respect heeft voor het geduld, begrip en de verschillende karaktertrekken van het konijn.

Om gezin en konijn nader tot elkaar te brengen is het belangrijk dat het konijn vaak uit de kooi mag, minimaal 3 uur per dag. Zo kan het gezin samen met het konijn spelen en interactief bezig zijn. Als je besluit om het konijn te laten verblijven in een buitenren, of grotendeels van de dag in een kooi, zul je veel interessante trekjes van je konijn missen.

 

Illustratie: Puppit alias Jildou Zwamborn, copyright Puppit productions 2008 

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright ┬ę 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'