Aanschaf Geslachtsbepaling bij konijnen
Afdrukken

Geslachtsbepaling bij konijnen

Is mijn konijn een mannetje of een vrouwtje? Een veel gestelde vraag. Dat is niet vreemd want van buiten zien mannetjes en vrouwtjes er bijna hetzelfde uit. Ook vragen veel mensen zich af wat beter is, een mannetje of een vrouwtje. In dit artikel zullen deze vragen beantwoord worden.

Mannetjes konijnen worden ook wel rammelaars genoemd. Vrouwtjes noemen we ook wel voedster. Voor het gemak wordt in dit artikel gewoon over mannetjes en vrouwtjes gesproken.

Uiterlijke kenmerken:

Van buiten kun je maar weinig verschil zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes, maar er zijn zoveel konijnen-rassen en mixvormen dat je niet zomaar aan de grootte kunt zien of je een mannetje of een vrouwtje hebt.
Veel volwassen vrouwtjes hebben een huidplooi met vet onder de kin. Zo'n huidplooi noemen we een wam. Maar niet alle vrouwtjes hebben zo'n wam, en er zijn ook sommige mannetjes die een wam hebben.
Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben tepels, maar net als bij mensen zijn de tepels van de mannen minder ontwikkeld.

Karakterverschillen

Ieder konijn is uniek en heeft zijn eigen karaktertrekken. Maar over het algemeen zijn de mannetjes wat makkelijker in de omgang. Ze blijven meestal niet lang kwaad als je wat vervelends bij ze doet (bijvoorbeeld het geven van medicijnen). Mannetjes zijn vaak echte goedzakken, maar daarom kunnen ze ook een beetje saai en voorspelbaar zijn.
Vrouwtjes hebben vaak een wat pittiger karakter. Ze laten vaak duidelijk merken wat ze wel en niet willen. Als je iets verkeerd doet in haar ogen, kan ze nog dagenlang boos op je zijn.

Gedragsverschillen:

Ook aan het gedrag kun je vaak niet goed merken of je konijn een mannetje of een vrouwtje is. Er is wel typisch mannetjes- en vrouwtjesgedrag, maar ook daarbij komt het regelmatig voor dat vrouwtjes zich gedragen als mannetjes en andersom.

voorbeelden van typisch mannen gedrag:

- Sproeien. Mannetjes zijn veel meer bezig met hun territorium dan vrouwtjes. Ze sproeien vaker in het rond met urine om daarmee het territorium af te bakenen. Dit gedrag komt veel minder voor bij vrouwtjes en gecastreerde mannetjes.
- Rondjes rond je voeten lopen. Dit is puur seksueel gedrag. Hij is opgewonden van je. Dit gedrag komt veel voor bij mannetjes die zonder soortgenoot leven. Vrouwtjes en gecastreerde mannetjes doen dit veel minder.

voorbeelden van typisch vrouwtjes gedrag:

- Schijnzwangerschap. Dit gedrag komt vrijwel alleen voor bij vrouwtjes en komt regelmatig voor. Het konijn denkt dat ze zwanger is en gaat dan een nestje bouwen. Ze loopt met strootjes in de bek en plukt haren uit de borst. Ook gaat ze haar territorium feller verdedigen tegen indringers. Veel konijnenverzorgers denken dan ten onrechte dat ze 'vals' is geworden, maar dit gedrag heeft alles te maken met de hormonen. Meestal duurt zo'n schijnzwangerschap een paar dagen en daarna is ze weer 'de oude'. Is je konijn regelmatig schijnzwanger of duurt het wekenlang, dan is er sprake van een hormonaal probleem. De enige oplossing is dan om haar te laten steriliseren.

Maar laat je niet in de maling nemen. Er zijn veel mannetjes die zich gedragen als een vrouwtje of andersom.

 

het mannelijk geslachtsorgaan het mannelijk geslachtsorgaan

Links de geslachtsorganen van de rammelaar (Man). Rechts die van de voedster (Vrouw).

maar hoe kan je het verschil dan zien?

Het geslacht van een konijn kun je alleen zien aan de geslachtsopening. Bij onvolgroeide konijnen is het verschil vaak maar moeilijk te zien. Hier worden dus ook veel fouten mee gemaakt. Al heel wat konijnen hebben een andere naam gekregen omdat achteraf bleek dat het een vrouwtje was in plaats van een mannetje, of andersom.


De geslachtsopening kun je vinden tussen de achterpoten. Je kan hiervoor het beste je konijn op je schoot zetten en achterover kantelen, zodat zijn rug tegen je buik aan komt. De achterpoten wijzen dan richting je knieën.
De geslachtsopening ziet er bij zowel mannetjes als vrouwtjes uit als een soort roze bobbeltje met 2 gaatjes. Naast de geslachtsopening kan je de geurklieren zien. Dat zijn 2 langwerpige holtes waarin geurstoffen worden gemaakt. Soms zie je er wat bruinige afscheiding in zitten. Dit ruikt zeer sterk en kan je voorzichtig weghalen.


Op de afbeelding zie je de geurklieren van het konijn.

Zie je naast de geslachtsopening en de geurklieren ook twee roze balzakjes, dan is het konijn een mannetje. Zie je geen balzakken, dan wil dat niet automatisch zeggen dat je een vrouwtje hebt. Bij onvolgroeide mannetjes zijn de ballen nog niet te zien. En mannetjes kunnen hun ballen ook intrekken zodat er niets meer van te zien is.

Oké, je ziet geen ballen. Hoe weet je dan of het een mannetje of een vrouwtje is?

Aan de geslachtsopening zelf. Hiervoor moet je voorzichtig met je duim 1 cm onder het voorste gaatje drukken (dus niet aan de kant van de staart, maar de andere kant).
Bij mannetjes zie je dan een piemeltje naar buiten komen met een rond gaatje. Bij vrouwtjes komt de vulva een beetje naar boven en die heeft een langwerpige opening.

Jonge konijnen

Bij jonge konijnen lijken de geslachten heel erg op elkaar, dus dan is het erg moeilijk om te bepalen of je een mannetje of een vrouwtje hebt. Probeer het dan een maand later nog eens. Lukt het dan nog niet om te bepalen wat voor geslacht je konijn heeft, laat er dan naar kijken door een meer ervaren persoon, bijvoorbeeld een ervaren dierenarts.


copyright foto's © - RonyBunny

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'