Aanschaf Oortatoeages konijnen
Afdrukken

Oortatoeages

Veel konijnen hebben oortatoeages. Maar waar is dat eigenlijk voor? En wat betekenen die letters en cijfers?

Nederlandse konijnen hebben in beide oren 3 letters of cijfers. In het rechteroor staan 1 cijfer en 2 letters. Het cijfer geeft het geboortejaar aan. Een 1 staat bijvoorbeeld voor 2011. De letters zijn een afkorting voor de fokkersvereniging waar de fokker bij aan is gesloten. Hiermee is te achterhalen wie de fokker is geweest.
In het linkeroor staan 3 cijfers. Het eerste cijfer geeft de geboortemaand aan. 3 Is bijvoorbeeld maart. Konijnen die in oktober, november en december worden geboren, worden niet getatoeëerd. De laatste twee cijfers geven aan hoeveel konijnen er zijn getatoeëerd bij die fokkersvereniging. 536 Is dus het 36e konijn uit de maand mei.

Het konijn op de foto's is dus in januari 2001 of 2011 geboren.

De tatoeages worden gezet met een speciale tatoeagetang en tatoeagepasta. Grote rassen worden getatoeëerd als ze ongeveer 6 weken oud zijn, en kleine rassen als ze 8-9 weken oud zijn.

oortatoeage linker oorIeder land heeft zijn eigen systeem om de konijnen te kenmerken. In België en Duitsland worden de konijnen ook getatoeëerd in de oren, maar daar heeft iedere fokker zijn eigen nummer van 4 cijfers. In Engeland worden de konijnen geringd om de achterpoot en in Oostenrijk krijgen de konijnen een loodje in het oor met een nummer (net zoiets als kalfjes). Alle methodes zijn dier-onvriendelijk. De oor tatoeages en oorloodjes zijn pijnlijk en kunnen gaan ontsteken. Een ring om de poot kan gaan schuren en irriteren of de bloedtoevoer afknellen als de poot te dik wordt.

Een betere manier om konijnen te kenmerken is door middel van een onderhuidse chip, zoals ook bij honden en katten wordt gedaan. Deze methode is veel diervriendelijker en je ziet er van buiten helemaal niets van. Bovendien kan de chip ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het opsporen van de rechtmatige eigenaar bij gevonden konijnen.
Helaas worden er maar weinig konijnen gechipt, en daarom worden gevonden konijnen ook zelden gecontroleerd of ze een chip hebben.

De tatoeages worden door fokkers eigenlijk alleen gebruikt om identieke konijnen uit elkaar te kunnen houden. En de tatoeages dienen als bewijs dat het konijn geregistreerd staat bij een fokkersvereniging. Zonder tatoeage mag een konijn niet geshowd worden.

Het overgrote deel van de fokkers houdt niet bij aan wie de konijnen worden verkocht. En dat is jammer. Ieder jaar belanden duizenden konijnen met tatoeages in asielen, en is er dus niet meer te achterhalen wie de eigenaar is geweest. Stichting 'de Hoge Hoed' pleit dan ook bij fokkers dat ze beter opletten aan wie ze hun konijnen verkopen en dat ze deze gegevens gaan bijhouden, zodat de eigenaren van de gedumpte konijnen kunnen worden opgespoord en aangesproken op hun gedrag.

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'