Gezondheid Gezondheid Nooddoos voor konijnen
Afdrukken E-mail

Nooddoos of EHBO-doos voor konijnen

Je konijn kan ziek worden en dan wil je hem natuurlijk kunnen helpen. Maar je zult altijd net zien dat dat in het weekend of 's avonds laat gebeurt. Daarom is belangrijk om een konijnen nooddoos samen te stellen. Zodat je de meest noodzakelijke dingen bij de hand hebt en weet wat je het beste kan doen.
Hieronder staat een lijst met alle benodigdheden en hoe je het moet gebruiken.

Neem altijd contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je konijn ziek is!

Dwangvoeren

[klik hier voor meer informatie over wanneer en hoe je moet dwangvoeren]
 • Supreme Science Recovery (verkrijgbaar in onze Knaagshop) of zuigelingenvoeding op soja basis
 • Babyvoeding, bijvoorbeeld wortelhapje of fruithapje
 • Spuitje zonder naald (verkrijgbaar in onze Knaagshop)

Pijnstillers

 • Tolfedine (op recept verkrijgbaar bij de dierenarts.)
 • Metacam (op recept verkrijgbaar bij de dierenarts. Let op de houdbaarheid.)
 • Carprofen (op recept verkrijgbaar bij de dierenarts.)

  Als een konijn pijn heeft zul je hem vaak horen tandenknarsen en/of in een rare starre houding zien zitten. Het is dan belangrijk om het konijn een pijnstiller te geven. Een konijn met veel pijn heeft namelijk geen zin om tegen zijn ziekte te vechten.

  Ook kun je een halve aspirine 100 tablet geven, maar dit middel kan bloedingen veroorzaken en kan voor maagbezwaren zorgen en is niet geschikt voor gebruik na een operatie. Metacam, Carprofen en Tolfedine verdienen daarom de voorkeur. Aspirine 100 is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Let op: het moet aspirine bevatten, andere (kinder)pijnstillers zijn niet geschikt voor konijnen.

Gas in de darmen

vergiftiging

 • Norit (verkrijgbaar bij apotheek en drogist in tabletvorm of als capsule)

  Wanneer je konijn iets verkeerds heeft gegeten kan je hem norit geven. Norit bindt zich in de maag en de darmen aan de schadelijke of ongewenste stoffen, waardoor die niet meer door de darmen opgenomen kunnen worden. Het kan ook gebruikt worden bij diaree.
  Let op! Norit kan een verstopping veroorzaken en kan ook de werking verminderen van medicijnen die via de bek worden ingenomen. De keutels zullen ook zwarter worden door de norit.
  Bel altijd een dierenarts als je vermoedt dat je konijn iets verkeerds heeft gegeten en vraag wat je moet doen en hoeveel norit je veilig kan geven.

temperatuur

 • Thermometer

  De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38.5 en de 39.5 graden Celsius. (iets lager, tot 38,0 graden is ook nog wel goed) Je kunt de temperatuur meten door de thermometer goed in te vetten met vaseline en hem dan voorzichtig een stukje in de anus te schuiven.

  Een te lage lichaamstemperatuur kan op shock wijzen.
  Is je konijn juist te warm, dan kun je hem langzaam proberen af te koelen door zijn oren nat te maken en hem in een koele ruimte/buiten te houden. Laat hem niet te snel afkoelen en houd de temperatuur goed in de gaten.

 • Kruik, Hot-cold-pack, hittepit, SnuggleSafe heatpad

  Als je konijn een te lage lichaamstemperatuur heeft, kun je hem opwarmen door hem tegen een warme kruik (met een handdoek eromheen) te leggen.
  Wij hebben zeer goede ervaringen met de SnuggleSafe heatpad. Even in de magnetron en hij blijft urenlang warm. Door zijn platte vormgeving kan je konijn er lekker bovenop liggen. Hij is zeer sterk, knaagproof, veilig en gemakkelijk schoon te houden. Als hij is afgekoeld onttrekt hij geen warmte aan zijn omgeving. Onder andere verkrijgbaar in onze Knaagshop.

overig

 • Schaar met stompe punt
  Hiermee kun je voorzichtig klitjes uit de vacht knippen. Let op dat je niet in de tere huid knipt.
 • Betadine (verkrijgbaar bij apotheek en drogist)
  Dit is om wondjes schoon te maken.
 • Verband, steriele gaasjes, steriele watten (Verkrijgbaar bij drogist en apotheek)
 • pleisterspray
  Voor als je konijn een wond heeft.


Neem altijd contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je konijn ziek is!

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'