Gezondheid Gezondheid de verzorging van een ziek konijn
Afdrukken E-mail

De verzorging van een ziek konijn

Wanneer je konijn ziek is of van een operatie herstelt, heeft hij extra aandacht en zorg nodig. Misschien moet je medicijnen geven, de wond controleren of een verband wisselen. De extra zorg die je in deze periode aan je konijn geeft, zal hem helpen sneller te herstellen. In dit artikel kan je lezen welke speciale behoeftes het konijn heeft tijdens de herstelperiode en wat je kunt doen om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Behoefte aan slaap en rust

Tijdens de herstelperiomeisje met ziek konijnde kan het konijn zich zwak voelen. Hij zal waarschijnlijk meer slapen, of liggen rusten op zijn favoriete plekje. Maak je daar geen zorgen over. Dit is een natuurlijke reactie op ziekte of operatie. Het lichaam spaart op deze manier energie, wat gebruikt kan worden voor het herstel van beschadigde weefsels.
Zorg daarom dat het rustig is in de omgeving van het zieke konijn en laat hem zo veel mogelijk met rust.

De verzorging van je herstellende konijn

Hou het konijn gedurende de herstelperiode goed in de gaten. Controleer bij verwondingen of operatie de wond op roodheid of uitvloeiing. Heeft je konijn hechtingen, controleer dan regelmatig of de wond niet open is gaan staan doordat je konijn de hechtingen eruit heeft gehaald. Klik hier voor meer informatie over het beschermen van hechtingen. Let ook op gewichtsverlies of -toename, knobbels of zwellingen en verminderde eetlust en diaree. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts, als je een van deze symptomen waarneemt of iets niet vertrouwt.

Het geven van medicijnen

Welk medicijn je konijn ook krijgt, de kuur moet altijd worden afgemaakt. Stop niet als hij zich beter lijkt te voelen. Vooral bij antibiotica kan dit namelijk tot gevolg hebben dat de toestand van het dier weer verslechtert en hij in de toekomst moeilijker behandeld kan worden. Wanneer je denkt dat je konijn niet goed reageert op een bepaald geneesmiddel, kan je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts. Hij of zij kan je ook laten zien hoe je de voorgeschreven medicijnen kunt toedienen. Tabletten kan je het beste fijnmalen tussen twee lepels en oplossen in water of verstoppen in wat lekkers.

Het geven van dwangvoer

Als een konijn niet zelf wil eten zal de dierenarts zeggen dat je moet dwangvoeren. Dit kan met verschillende soorten voeding. Meestal geeft de dierenarts Recovery, 'nutrilon soya' of 'Waltham feline veterinary diet' mee. Dit is een poeder wat je met water tot een papje moet mengen. Je kunt ook de biksbrokjes uit het gewone konijnenvoer oplossen in warm water. Door dit dwangvoer kun je eventueel nog de medicijnen mengen. Dan pak je een spuitje zonder naald en zuig je het papje op. Als dit niet lukt kan je het spuitje uit elkaar trekken en het van de achterkant vullen en dan voorzichtig weer in elkaar zetten.

Je moet zelf een beetje uitzoeken hoe je je konijn het beste kan dwangvoeren. Ik leg meestal een oude handdoek over mijn schoot. En dat zet ik het konijn op mijn schoot met zijn kont tegen mijn buik. Dan hou ik met mijn ene hand de kop vast en met de andere duw ik de punt van het spuitje aan de zijkant in de bek en duw ik zachtjes het spuitje leeg. Je moet altijd van de zijkant spuiten, anders kan het konijn zich verslikken. Als het op deze manier niet lukt omdat hij steeds zijn kop wegdraait, krabt, bijt of wegrent dan kan je de handdoektruc proberen.

 

Illustratie: Puppit alias Jildou Zwamborn, copyright Puppit productions 2008 

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'