Gezondheid Gezondheid dwangvoeren van een konijn
Afdrukken E-mail

Een konijn dwangvoeren

Het woord zegt het al, dwangvoeren is een konijn onder dwang eten geven. Vaak zul je van de dierenarts te horen krijgen dat je dat moet gaan doen. Een konijn mag namelijk niet lang vasten, zeker niet langer dan 24 uur en na 12 uur wordt het gevaarlijk. Want dan kan zijn hele spijsvertering stil komen te liggen en krijgt hij grote problemen die tot een vroege dood kunnen leiden.
Het kan ook zijn dat je zelf al in de gaten hebt dat je er aan moet gaan beginnen. Bijvoorbeeld als een konijn na een ingreep niet op gang wil komen.

Benodigdheden:

Spuitje:

Bij de apotheek en in de webshop van Stichting de Hoge Hoed zijn diverse spuitjes te koop. Kies er een met een grote opening. Het beste werkt een spuitje met een Luer-Lock, waarvan je het binnenste wegsnijdt. Hierdoor krijg je een grote opening waar ook een dik papje doorheen kan.
Kies een spuitje met een inhoud van 10 tot 30 ml.

Speentje:

Sommige konijnen vinden het harde tuutje van een spuitje niet prettig. In de knaagshop vind je speciale speentjes die zeer geschikt zijn om mee te dwangvoeren (speentje type 2).

Slabbetje:

Doe je konijn een slabbetje om! Dan komt je konijn niet snel onder de dwangvoer te zitten en heb je altijd een doekje bij de hand om tussendoor de bek af te vegen.

Supreme Science Recovery / critical care:

Dit is een speciaal voer voor zieke konijnen dat met een spuitje gegeven kan worden. Het bestaat uit een poeder waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Het papje dat je dan krijgt kun je met een spuitje toedienen. Dit gaat het beste als het spuitje een grote opening heeft.

Recovery is vezelrijk (19%) en stimuleert een normale darmwerking. Het heeft een positieve invloed op de darmflora en verhoogt de weerstand. De unieke samenstelling van eiwit, vezels en vitamines is precies wat een ziek konijn nodig heeft.

Recovery is  in zakjes van 20 gram te koop bij Stichting de Hoge Hoed, of bij je eigen dierenarts. Afhankelijk van de grootte van het konijn heb je ongeveer 1 zakje per dag nodig.

babyvoeding:

In plaats van Recovery kun je eventueel ook zuigelingenvoeding op soja basis gebruiken. (verkrijgbaar bij de dierenarts, apotheek en drogist).
Voor de smaak en wat extra vitamine kun je ook nog babyvoeding  zoals wortelhapje of fruithapje toevoegen. Let er op dat er geen dierlijke eiwitten in zitten en er geen suiker aan is toegevoegd. Neem geen babyvoeding met groente die het konijn normaal gesproken ook niet mag hebben.

TIP: zorg dat je altijd spullen in huis hebt om te dwangvoeren. Je zult altijd zien dat je konijn een keertje 's avonds of in het weekend ziek wordt en gedwangvoerd moet worden, en dan kan je het nergens kopen.

Pelletpapje:

Ook kun je een dik papje van pellets maken. Je neemt wat pellets (die groene brokjes die in het voer zitten, ook wel biks genoemd) en daaroverheen giet je warm water zodat het uit elkaar valt. Maak het zo fijn mogelijk. Eventueel haal je ze door een zeef. Dan neem je een spuitje zonder naald, liefst met een zo groot mogelijke opening (spuitjes zijn in allerlei maten verkrijgbaar bij de dierenarts en apotheek).

Hoe te voeren

Je vult het spuitje met het papje. Dat gaat vaak het beste door het spuitje uit elkaar te trekken en het van achteren te vullen met een theelepeltje. Dan zet je het spuitje weer in elkaar en spuit je voorzichtig in kleine beetjes in de zijkant van de bek van het konijn. Niet te snel, want dan kan hij zich verslikken en dat is gevaarlijk. Per voeding kun je 10 - 30 ml van het papje geven. Dit kun je ieder uur of iedere 2 uur herhalen. Het hangt een beetje af van de grootte van het konijn hoeveel je moet geven. Het belangrijkste is dat er wat in blijft komen, liefst op een regelmatig tijdstip.een konijn dat wordt gedwangvoerd

[klik hier voor meer dwangvoerrecepten]

De makkelijkste manier om te dwangvoeren is door middel van de handdoektruc.

Ondertussen blijf je proberen je konijn weer zelf aan het eten te krijgen. Lekkere groentes zijn bijvoorbeeld peterselie, wortelgroen en andijvie. Als je die ook nog extra nat maakt, krijgt hij nog wat meer vocht binnen. Zorg wel dat de groentes altijd op kamertemperatuur zijn. Ook hooi is erg belangrijk, vooral vanwege de vezels, dus probeer dat er ook in te krijgen. Meestal werkt het al als je zijn neus kriebelt met een spriet, dan hapt hij vaak uit pure nijd erin en knabbelt het vervolgens op. Vaak moeten ze uit een dip komen en als ze dan eenmaal beginnen te eten, gaan ze meestal wel verder.

Als een ziek konijn slecht of niet drinkt, kun je eventueel een druppeltje siroop waaraan geen suiker is toegevoegd bij het water doen. Of maak hooithee of konijnenlimonade.

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'