Gezondheid Gezondheid Hechtingen, wondjes en zalfjes
Hechtingen, wondjes en zalfjes Afdrukken E-mail

Hechtingen wondjes en zalfjes

HOE VOORKOM IK DAT MIJN KONIJN ZIJN HECHTINGEN LOSBIJT?

(Of teveel aan wondjes likt)


Een konijn dat zijn hechtingen losbijt, of een konijn dat zijn zalfjes oplikt komt vaak voor. Veel konijnen zijn zo dol op elkaar, dat ze de wondjes van de ander zo goed verzorgen dat het niet wil genezen.

Er zijn een aantal dingen dat je kunt doen om dit te voorkomen.

konijn met plastic kap omPlastic kap

Bij de dierenarts kun je een plastic kap kopen. Het is net zo'n kap waar je wel eens honden mee rond ziet lopen, alleen dan een stuk kleiner. Aan de kap zitten een soort lussen waardoor je bij een hond of kat een riempje kan doen.

Dit werkt het beste bij dieren die zichzelf teveel likken, hun oren kapot krabben of hun hechtingen niet met rust laten. Met wondjes en zalfjes heb je ook vaak dat de andere konijnen eraan gaan likken. Dan heeft zo'n kap ook helemaal geen nut, en zul je wat anders moeten proberen.

Zo'n kap kun je bij een konijn het beste vastzetten met zacht (pyama-)elastiek. Zorg dat er 1 van die lussen bovenop de rug zit. Knoop hier een uiteinde van het elastiek aan vast. Doe het in zijn oksel om zijn poot heen door een van de andere lussen. Vervolgens ga je weer naar boven, en haal je het elastiek weer door de lus op zijn rug en doe je hetzelfde bij de andere voorpoot. Ga dan weer terug naar de ruglus, en knoop het elastiek vast. Let wel op dat het elastiek niet te strak zit. Je moet een rand van de kap afknippen als die te groot is, maar niet te veel. Als het goed is rekt ze haar nek wel uit om bij het eten te komen. Je kunt het proberen door iets neer te leggen wat ze heel erg lekker vindt.

Bij veel konijnen werkt deze methode heel goed. Het konijn heeft vaak niet eens in de gaten dat hij een kraag om heeft. Je ziet hem vaak gewoon zijn oren proberen te wassen door de kap heen.

Andere konijnen vinden zo'n kap vreselijk. Ze schrikken als ze met de kap tegen de bovenkant van hun hok stoten en zo veel herrie maken. Of wurmen hun onderkaak onder de kap en bijten hem zo kapot.

tubigripTubigrip

Je kunt het konijn ook een stuk tubigrip omdoen. Dat is een soort steunverband wat je bijvoorbeeld om je pols, elleboog of been kan doen. Het blijkt ook heel geschikt voor konijnen die hun hechtingen losbijten

Tubigrip is verkrijgbaar in verschillende maten. Om te weten welke maat je nodig hebt meet je de omtrek van het lijf van je konijn op het breedste punt. Achterop de verpakking tubigrip staat een tabelletje met maten. Voor een omtrek van 15-24 cm heb je bijvoorbeeld maat C nodig, 25-35 cm is maat D en 36-45 cm is maat E.

Tubigrip is vrij te koop bij de apotheek, en kost (afhankelijk van de maat) ongeveer 7 euro voor een stuk van een meter. Tubigrip is wasbaar. Op de verpakking staat dat je het altijd met een dubbele laag moet gebruiken, omdat het anders niet genoeg steun geeft. Voor konijnen hoeft het geen steun te geven, dus kan je het gewoon enkellaags gebruiken. Voor kleine konijnen kun je ook een oude sok gebruiken waar je de tenen vanaf knipt.

bovenaanzicht
zijaanzicht
onder aanzicht

Knip een stuk af van de gewenste lengte, en knip daar 2 of 4 gaten in voor de poten. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn en de bloedtoevoer naar de poten niet afgekneld word. Als je een vinder tussen het verband en de poot kunt doen, zit het goed.

Het is best lastig om te krijgen, vooral bij wildere konijnen. Het beste kan je met zijn tweeën werken. Een stroopt de kous op en houdt hem open. De ander duwt het konijn er met zijn kop en voorpoten doorheen. Het verband zit dan op de middel. Dan doe je voorzichtig de voorpoten door de gaten, en daarna de achterpoten. Let op dat het verband de anus enzo niet afdekt. Eventueel kan je hiervoor een uitsparing knippen.

Op de foto's hiernaast lijkt het misschien alsof ze is kaalgeschoren, maar dat is dus die tubigrip: die is huidkleurig. Lopen ging soms wat wat onhandig en soms viel ze om als ze bijvoorbeeld wilde gaan staan. Het was even wennen, maar over het algemeen leek ze weinig last te hebben van het verband. Als ze zich waste, dan likte ze ook het verband mee.

Een nadeel van Tubigrip is dat het gaat rafelen waar je de gaten hebt geknipt. Aan die rafels kan het konijn gaan trekken en klooien. In het verband zit elastiek verwerkt, en dat gaat dan los zitten, waardoor het niet meer lekker om haar heen zat. Na 2 dagen kreeg ze het voor elkaar haar voorpoten los te knagen en eruit te wurmen. Als jouw konijn dat ook doet, moet je dus na een paar dagen een nieuw stuk tubigrip omdoen.

Konijnenkleren naaien

Als je een beetje handig bent met het naaimachine (of iemand kent die dat is), kan je ook de gaten van de poten en de nek en achterkant afwerken met een zigzagsteek en een biaisbandje. Hierdoor gaat het niet rafelen, schiet het elastiek niet los en is het in het geheel beter bestand tegen knagen. Meet je konijn zo goed mogelijk op, en maak hem niet te nauw. Door het biaisband rekt het allemaal niet zo goed meer mee, dus zorg voor genoeg bewegingsvrijheid. Maak de pootgaten van een royale maat, dan krijg je de poten er makkelijker doorheen bij het aantrekken.

Om het gemakkelijker aan te kunnen trekken, kun je het tubigrip in de lengte doorknippen en er aan beide kanten een lapje stof naaien. Aan die lapjes zet je drukkers. Zorg voor stevige drukkers, anders schieten ze los. Je kan ook veiligheidsspelden gebruiken. Een deelbare rits kan ook, let dan wel goed op dat er geen haren tussen komen, maak eventueel een flapje stof eronder, net als bij een gulp. Nu heeft het verband een makkelijke sluiting op de rug, zodat je makkelijk in je eentje het verband aan en af kan doen, om bijvoorbeeld de hechtingen te controleren, of nieuwe zalf op de wond te smeren.

Je konijn zal het genaaide pakje gemakkelijk een week of langer kunnen dragen. Het kan zijn dat je konijn er hier en daar een gat in bijt, maar meestal zijn die gaten niet groot genoeg om bij de hechtingen of de zalf te kopen. Tubigrip is wasbaar, dus na het dragen kun je het repareren en wassen, zodat het nog eens gebruikt kan worden.

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'