Gezondheid Ziektes Stasis, darmimmobiliteit en haarballen
Afdrukken E-mail

Stasis, darmimmobiliteit en haarballen bij konijnen

Konijnen hebben een hele andere spijsvertering dan mensen. Ze hebben van nature maar weinig maag- en darmperistaltiek. Darmperistaltiek zijn de bewegingen die de darmen maken om het voedsel door te stuwen. Het enige wat er grotendeels voor zorgt dat de darminhoud door de darmen wordt gestuwd is dat er aan de bovenkant nieuw voedsel binnenkomt wat de rest doorduwt. Vooral ruwe vezels zijn erg belangrijk in dit proces. Een konijn moet dus regelmatig eten. Als een konijn minder gaat eten, gaan zijn darmen ook langzamer werken. Daardoor krijgt hij sneller een vol gevoel als hij eet en gaat hij nog minder eten waardoor de darmen uiteindelijk stil komen te liggen. Dit heet Gastro Intestinal Stasis (GI stasis), wat ook wel darmimmobiliteit wordt genoemd.

De symptomen van stasis

Twee belangrijke symptomen die op darmimmobiliteit kunnen wijzen zijn dat het konijn niet of nauwelijks eet en dat hij hele kleine, misvormde of geen keutels meer produceert. Een konijn dat meer dan 12 uur niets heeft gegeten of geen keutels heeft geproduceerd verkeert in levensgevaar! Vaak zijn konijnen met darmimmobiliteit zeer lusteloos. Ze liggen de hele tijd en zijn niet alert.

De behandeling van stasis

Zodra je vermoedt dat je konijn darmimmobiliteit heeft, moet je het konijn zo veel mogelijk vocht en voer geven. Begin onmiddellijk met dwangvoeren en ga naar de dierenarts. Vaak zal de dierenarts een middel voorschrijven om de maag en de darmen weer op gang te brengen, bijvoorbeeld Primperan of Primperid.

Vocht is heel belangrijk. Er kunnen namelijk nog voedselresten in de maag of darmen zitten. Als die uitdrogen gaan ze samenklonteren met ingeslikte haren en kan er een blokkade ontstaan, waardoor het probleem alleen nog maar verergert. Zo'n blokkade wordt vaak een haarbal genoemd. Veel dierenartsen geloven dat dit de oorzaak is van de problemen, maar het is juist een gevolg. Laat de dierenarts daarom onderhuids wat vocht toedienen om de vorming van zo'n haarbal te voorkomen. Is er al een haarbal ontstaan dan zal de dierenarts vaak een laxeermiddel voorschrijven. Hier moet je voorzichtig mee zijn. Zo'n laxeermiddel onttrekt vocht aan de darminhoud en legt een ondoordringbaar laagje om de klont waardoor die geen vocht meer kan opnemen. Het is beter zo lang mogelijk met laxeermiddelen te wachten en eerst het probleem op proberen te lossen door veel vocht te geven.

Naast vocht zijn ook vezels van levensbelang. Zorg ervoor dat je konijn veel vezels binnenkrijgt. Hooi bevat heel veel vezels. Als hij zelf geen hooi wil eten kan je het hooi heel klein hakken (bijvoorbeeld in een koffiemolen of keukenmachine) en door het dwangvoer mengen. Ook tarwezemelen bevatten zeer veel vezels. Tarwezemelen kosten ongeveer 1,20 euro en zijn te koop in de supermarkt en natuurvoedingswinkel.

Wat ook vaak wordt aangeraden is ananassap. Vers ananassap bevat bromeline wat bepaalde stoffen van het haar oplost waardoor de klont uiteen kan vallen. Het lost echter geen keratine (het belangrijkste bestanddeel van haar) op. Er zijn mensen die zweren bij vers ananassap en anderen die het ten zeerste afraden omdat het vrij zuur is en veel suiker bevat. Mocht er bij het geven van ananassap wat sap langs de bek lopen dan kan dit in de huid branden. Zorg er dus voor dat dit niet gebeurt, of was de kin af met wat water.

Het suiker in het verse ananassap (maar ook in ander fruit en peen) in combinatie met de stilstaande darmen kan ervoor zorgen dat bepaalde slechte bacteriën zoals Clostridium spp. (familie van botulisme en tetanus) zich gaan vermenigvuldigen. Deze bacteriën vormen dan een gas wat zeer pijnlijk voor het konijn is. Geef daarom altijd een middel dat Simeticon bevat. (zie ook het artikel over gas)
Sommige Clostridium bacteriën produceren dodelijke gifstoffen. De lever moet deze stoffen onschadelijk maken, maar vaak levert dit grote leverbeschadiging op. De belangrijkste doodsoorzaak van konijnen met darmimmobiliteit is dan ook een zwaar beschadigde lever.

Een konijn kan darmimmobiliteit overleven, maar dit is een lang proces. Het kost weken (soms wel maanden) intensieve zorg en veel medicijnen om het konijn weer beter te krijgen. Wanneer het konijn weer beter is moet je de medicijnen langzaam afbouwen en goed opletten dat het konijn goed en vezelrijk voedsel blijft eten.

Meer informatie over darmimmobiliteit:

Een zeer goed Engelstalige pagina over stasis
http://www.bio.miami.edu/hare/ileus.html

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'