Gedrag Gedrag Algemeen Puberteit bij konijnen
Afdrukken

puberteit bij konijnen

Het klinkt raar, maar het is echt waar. Konijnen kennen ook een puberteit en deze begint wanneer het konijn ongeveer 6 - 8 maanden oud is. Net als bij mensen worden in deze periode heel veel geslachtshormonen aangemaakt, en dat heeft een drastisch effect op het gedrag. Bijna alles staat in het teken van seks of het territorium. Het konijn begint opeens te grommen en te bijten zodra je je hand in het hok steekt, draait rondjes rond je voeten, sproeit urine in het rond, probeert te paren met je voet of is plotseling onzindelijk geworden. Veel konijnen die van jongs af aan bij elkaar hebben gezeten, beginnen in deze periode opeens te vechten. En veel vrouwtjes worden schijnzwanger en beginnen nestjes te bouwen.

Veel mensen begrijpen deze plotselinge gedragsverandering niet, en daarom worden veel van deze konijnen verbannen naar de achtertuin, of gedumpt op straat of in een asiel. Maar dat is helemaal niet nodig, want er is een simpele oplossing voor: laat hem of haar castreren/steriliseren door een goede konijnen-dierenarts. Door je konijn te laten castreren kan hij geen geslachtshormonen meer aanmaken en zal het seksuele en territoriale gedrag afnemen.

Gecastreerde konijnen zijn vaak gelukkiger dan ongecastreerde konijnen en als je konijn alleen woont, kun je nu een leuke partner voor hem of haar zoeken. Een konijn dat alleen leeft, gaat zich gauw vervelen. Konijnen die samen leven, tonen vaak natuurlijker gedrag dan alleen levende konijnen. Het is een heerlijk gezicht om twee konijnen elkaar te zien wassen of samen te liggen slapen.
Zet nooit zomaar een tweede konijn bij je konijn, want dat gaat meestal fout. Je moet ze echt langzaam aan elkaar koppelen.

Laat je je konijn niet castreren of steriliseren, houd er dan rekening mee dat de puberteit ongeveer een half jaar zal duren. Daarna neemt de hormoonproductie langzaam af, waardoor je konijn weer wat rustiger zal worden.

 
Reacties (9)
buiten is super, binnen iets minder....
9 zondag 01 december 2013 13:21
Marthe
ik heb twee vrouwtjes konijnen en ze komen goed overeen. maar een paar nachten geleden hebben we ze uit elkaar moeten halen omdat ze aan het vechten waren en de kleinste aan het krijsen was. de kleinste heeft nu een bijtwonde op de rug. buiten hebben ze een ruime ren binnen hebben ze een iets kleiner hok, maar nog steeds voldoende bewegingsruimte. wanneer ik ze buiten zet is er geen enkel probleem, ze eten gras ze spelen met hun balletje,... maar eens dat ik ze binnen zet is het dominante vrouwtje ( de oudste en grootste)kwaad. dan begint ze te grommen en achter de kleinste aan te rennen. dus nu slapen ze apart. het oudste is zo'n 5 maanden oud en de kleinste zo'n 3 à 4 maanden. zullen ze ooit weer samen kunnen slapen ? en hoe lossen we dit op ? alvast bedankt ! :)
mijn dwergkonijn bijten en graaft heel veel het is en vrouwtjes dwergkonijn
8 zaterdag 28 september 2013 18:53
Yvette veerman
hallo,
mijn dwergkonijn bijten en graaft aan me kleren en bijt aan me kleren wat kan ik daar aan doen ik probeer al af te leren dat leukt niet en is heel onrustig en gaat veel op zoek en bit veel en spartelde veel en ze is geboren 16-10-2012 en dit jaar word ze 1 jaar 16 oktober.

groetjes yvette
Ontlasting dwergkonijntje in de tuin ipv in zijn hok
7 vrijdag 03 mei 2013 12:45
Dekker
Ons dwergkonijn (MANNEMTJE) loopt/leeft al sinds hij 3 maanden is buiten. Zijn hok staat buiten met de deur open. Hij kan dus gewoon zijn hok in wanneer hij wil. Sinds een paar maanden (hij wordt in september 3 jaar) poept hij HEEL VEEL op het grasveld. Voorheen deed hij het keurig in zijn hok. Ik ben die ontlasting harstikke beu. Met het goede weer in het veruitzicht om buiten te zitten. Wanneer stopt dat?
konijn
6 dinsdag 19 maart 2013 13:05
jeannette
ik heb 2 konijnen(vrouwtjes)zijn nu ongeveer 8 mnd.nu gaat 1 konijn heel veel graven,en heeft een nest gemaakt boven in het hok,ze plukt ook haar haren uit en liggen in het nest,(heel veel).hoe kan dit,en wat moet ik eraan doen.

REACTIE VAN DE HOGE HOED: waarschijnlijk is je konijn schijnzwanger. Of je hebt toch een mannetje en een vrouwtje. Over een of twee dagen weet je het antwoord...
???
5 maandag 04 maart 2013 07:03
SanneS
Mijn konijn sproeit en keutelt het hele huis onder. Ook graaf ze op het kleed bijt in kleren. Wat moet ik doen, zit ze in de pubertijd? Het is beginnen toen ze een week uit logeren was. Ik weet niet of het een vrouwtje of een mannetje is en hoe oud ze is. Groetje
voedster
4 maandag 26 maart 2012 12:47
Irishcoffee
Voorheen dacht ik dat het genoeg was om bij een koppel konijnen het rammetje te castreren. Daar kom ik van terug want inmiddels is na overlijden van onze eerste voedster Lola de tweede voedster Lila aan onze ram André gekoppelt. Ook deze net als de eerste is niet te genieten. Het hele hok onder zeiken (2 verdiepingen a 1,5 m2 is veel sopwerk...) keutelen, het hele hok stuk knagen (ondanks de vele alternatieven), de plasbak leeg graven en grommen naar ons. Bij de eerste was het na castratie binnen 2 weken over. Dus helaas ook Lila nu onder het mes...
vechtende konijnen
3 maandag 07 november 2011 15:51
mirte
We hebben 2 vrouwtjes en deze leven buiten in de tuin (heel veel ruimte) sinds vandaag vliegen de plukken haar in het rond. Ze vechten, wat doen we hier aan. Is het inderdaad de pubertijd? ze zijn 8 maanden.
groetjes, Mirte
gescheiden
2 vrijdag 03 juni 2011 07:00
liesje maartene
mijn konijnen zijn appart gezet omdat ze heel de tijd sexen maar nu is mijn konijn in zijn publisiteitsjaren en doet hij heel de tijt agresiefdat is niet leuk
steriliseren nodig?
1 donderdag 24 juni 2010 15:54
Inge Stevens
Mijn konijn (vr) Poekie is erg hitsig ze pakt haar knuffels stevig vast met twee poten en begin te wiebelen met haar staartje, ze is zeer dominant.
Naar ons toe komt ze erg gefrustreerd over maar dat was ze altijd al wel.
Wellicht heeft ze te weinig aandacht gehad, want als ze bij me komt, hoe ik ook aai, het is nooit goed of maar voor even. En dan begint ze weer vinnig te worden, trekt aan kussens, kleding, bijt in je hiel of je rug of begint druk te graven. Bij mijn vriend is ze rustiger. Ze is nu ruim een jaar en volgens mij is ze aan het puberen. Is steriliseren noodzakelijk of neemt het snel weer geleidelijk af? Ze is moeilijk hanteerbaar en keutelt en plast veel vaker op de bank dan voorheen. Wat kan ik doen? Heeft iemand een suggestie?
Groetjes, Inge

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'