Gedrag Gedrag Algemeen Zindelijkheid van konijnen
Afdrukken

Zindelijkheid en zindelijkheidtraining bij konijnen

Er zijn vast momenten dat je je afvraagt waarom je een konijn hebt gekozen dat niet zindelijk is. Niets is minder waar, elk konijn is zindelijk… maar dan wel op zijn of haar manier.

Zeker in het begin zul je merken dat je op de vreemdste plaatsen urine en keutels tegenkomt. Dit heeft niets te maken met zindelijkheid, maar met het afbakenen van het territorium.
Vooral konijnen in de puberteit (vanaf 6 - 8 maanden oud) kunnen plotseling onzindelijk worden.
Plotselinge onzindelijkheid, en met name plassen, kan ook veroorzaakt worden door een ziekte, bijvoorbeeld door blaasproblemen.

Elk konijn heeft een of meerdere plaatsen waar hij zijn keutels en urine achterlaat. Dit kan op de onmogelijkste plaatsen zijn; bij de drempel, op de bank, achter de kast, midden in de kamer etc. Kijk waar je konijn graag poept en plast en zet daar eens een kattenbak of een doos neer, gevuld met een van de hier onder genoemde vullingen. Eerst zal je konijn er weinig van willen weten, maar als je consequent de bak blijft neerzetten op de plaats waar je keutels en urine vindt, begrijpt hij het op den duur vanzelf wel.

In het begin is het handig om veel konijnenbakken neer te zetten. Op elke plek waar hij regelmatig poept of plast moet een bak. Als je konijn er aan gewend is om op de bak zijn behoefte te doen, kan je er iedere week een weghalen totdat je maar een paar bakken hebt. Wanneer je konijn een onmogelijke plaats heeft gekozen kun je de bak centimeter voor centimeter verplaatsen richting de uiteindelijke plaats, van waar jij de konijnenbak wilt hebben.

Konijnenbak

In principe kun je alles gebruiken als toilet voor je konijn. Een kattenbak, een kartonnen doos, speciale hoektoiletten of de deksel van de aardappelbak. Voordat je een toilet aanschaft is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je konijn. Een dwergje voelt zich niet op zijn gemak op een kattenbak en een Vlaamse reus past niet op een hoektoilet.

Er zijn verschillende soorten vulling voor in het toilet. Het beste is een laagje houtkorrels met hooi eroverheen. Terwijl je konijn zijn behoefte doet, knabbelt hij tevreden aan een hooitje. Het vocht van de urine wordt geabsorbeerd door de geperste houtkorrels en je konijn heeft nergens last van. De houtkorrels voorkomen ook vervelende geurtjes in huis. Het dient wel de aanbeveling om de toilet(ten) regelmatig te verschonen, afhankelijk of je een of meerdere konijnen hebt.

[Lees hier meer over de vulling van het konijnenhok en toilet]

 
Reacties (2)
Niet meer zindelijk.
2 woensdag 01 februari 2012 16:25
Simone
Ik zit met hetzelfde probleem. Onze twee konijnen waren zindelijk en na de zomer gingen ze steeds meer hun behoeften elders doen. Nu liggen er ook in de ren keutels en niet op vaste plekken. We hebben de konijnen in de zomer enkele malen mais gegeven en ik heb het idee dat het hier door komt. Kan dit?

Groetjes
keutelen
1 zaterdag 23 oktober 2010 11:03
Marceline
Hallo

De laatste tijd heb ik wat problemen met mijn konijn. Hij loopt los in huis, hij is 2,5 jaar en is zindelijk maar sinds kort keutelt hij expres midden in de kamer terwijl je kijkt en hem waarschuwt, ondanks dat hij weet dat hij daarna zijn kooi in moet. Wat zou de oorzaak van dit gedrag kunnen zijn?

Groetjes

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'