Gedrag Sociaal Gedrag Eén of meer konijnen?
Afdrukken

Eén of meer konijnen?

Als je eraan denkt om een konijn te nemen, denk dan eens om een koppel te nemen.

Konijnen worden traditioneel altijd solitair in een hok in de tuin gehouden. Maar in de afgelopen jaren heeft men ontdekt dat konijnen hele leuke huisdieren zijn, waarmee je net zo’n goede band mee kan opbouwen als met een hond of kat. Een konijn dat los in huis loopt wordt al steeds gewoner.

Van oudsher wordt ook gezegd dat konijnen solitaire dieren zijn, maar ook dát idee is de afgelopen jaren veranderd. Konijnen die in koppels of groepen leven blijken een diep en intense relatie met elkaar te hebben. Die band kan zelfs zo sterk zijn, dat als een van de konijnen sterft, de andere wegkwijnt van verdriet.

Konijnen die alleen leven hebben vaak allerlei gedragsproblemen. Ze slopen bijvoorbeeld hun hok omdat ze zich vervelen, gaan ijsberen, worden agressief of worden juist verliefd op hun verzorger.

Hoe graag een konijn ook een partner heeft, het is vaak geen liefde op het eerste gezicht. Konijnen die elkaar voor het eerst ontmoeten gaan vaak meteen met elkaar vechten. Veel mensen raken dan ontmoedigd en denken dat het konijn geen partner wil. Maar als je doorzet zal je zien dat ze na een tijdje toch een innige band zullen krijgen.

Twee jonge konijnen zullen elkaar gemakkelijker accepteren dan twee volwassen konijnen. Maar aan jonge konijnen kleven een aantal bezwaren.
Ten eerste kan je het geslacht niet goed bepalen bij jonge konijnen. Zelfs ervaren fokkers of dierenartsen vergissen zich vaak. Je loopt dus een groot risico dat één van je twee vrouwtjes een mannetje is.
Een ander probleem met jonge konijnen is dat ze rond een leeftijd van 6 maanden in de puberteit komen. Veel konijnen die daarvoor gelukkig samen leefden krijgen dan ruzie en zullen tijdelijk gescheiden moeten worden. [Meer over jonge konijnen]

Je kunt dus het beste twee volwassen konijnen koppelen die over de puberteit heen zijn. Als ze dan ook nog beiden gesteriliseerd of gecastreerd zijn, heb je de beste voorwaarden voor een lange en gelukkige relatie van je konijnen.

Meer lezen over het koppelen van twee konijnen? [klik hier]

 
Reacties (3)
zusjes
3 dinsdag 17 september 2013 10:52
Deb66
Wij hebben 2 zusjes van anderhalf jaar oud. Nu zijn bij een van beide vorige week de boven en ondertanden eruit gehaald. Voor die tijd van het echt dikke mik (met natuurlijk wel heel af en toe een knauw, maar sinds twee dagen is het konijn zonder boven en ondertanden alleen maar bezig om zijn zusje te pesten. De ander mag niet meer eten, mag niet meer naar buiten, mag helemaal niets meer! De tandloze bepaalt dus alles! Iemand enig idee wat ik hiermee aan moet? Vind het zo zielig voor het andere konijntje!
Help
2 maandag 27 augustus 2012 11:43
Jonna
Hallo, ik heb 2 konijnen, een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. Voordat het mannetje gecastreerd werd, kregen we onverwachts een nestje. Een mannetje uit het nestje ging naar de achterbuurvrouw. Dus wij hadden vader en zoon bij elkaar gezet, om te zien of ze met elkaar overweg konden. Helaas loopt dat steeds uit tot een gevecht, een keer tot bloedens toe.. In het bericht staat dat het geen liefde op het eerste gezicht is, en dat ze elkaar vanzelf lief gaan vinden. Maar het lukt niet. De vader en moeder kunnen prima met elkaar over weg, ze liggen vaak bij elkaar en wassen elkaar.
2 broers
1 vrijdag 25 november 2011 12:11
Hanne Schutte
Ik heb 2 broers van 6 maanden. Ze zijn nog maatjes, niet dat ze elkaars vacht verzorgen ofzo maar ze eten gebroederlijk samen uit dezelfde bak (ook al staan er 2 bakken). Lees voor het eerst over de puberteit, ben benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen. Beiden zijn niet gecastreerd, ze zitten heel soms op elkaar maar dat gaat ook in goede harmonie.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'