Gedrag Sociaal Gedrag Koppelen van konijnen
Afdrukken

Koppelen van konijnen

Eén is ook maar alleen… ja dat geldt ook voor konijnen. Sterker nog, dat geldt zeker voor konijnen. Konijnen zijn groepsdieren en zijn nu eenmaal samen gelukkiger dan alleen. Oók als je konijn binnen woont, hoe graag je het ook zou willen, een konijn ben je niet, dus je kunt een soortgenootje ook niet vervangen. Als je een gelukkig konijn wilt… neem er dan twee.

De beste kans van een geslaagde koppelpoging krijg je met een gesteriliseerde voedster en een gecastreerde ram. Zo voorkom je gelijk kleintjes en ga je voor een groot deel de kans op baarmoederhalskanker uit de weg. Nog een voordeel van een castratie is dat het sproeigedrag en territoriaal gedrag verdwijnt. Een koppelpoging met een ongecastreerde ram is bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Er zijn eigenlijk veel combinaties mogelijk, hieronder volgt de top drie van beste mogelijkheden:

1) gecastreerde ram + (gesteriliseerde) voedster
2) twee gesteriliseerde zussen
3) twee gesteriliseerde voedsters


Er zijn ook een aantal moeilijke (maar niet onmogelijke) combinaties :

1) twee (on)gecastreerde rammen
2) een volwassen en een jong konijn
3) een oneven aantal

Stap één: Geur

Laat eerst de konijnen met elkaars geur kennismaken door de verblijfsruimtes naast elkaar te zetten of een grote ren te scheiden met gaas. Zo is er al contact, maar niet fysiek zodat er niets kan gebeuren. Leg ook keutels van de een bij de ander en wissel met speeltjes of beter nog, laat ze dagelijks van verblijf ruilen. Merk je dat dit goed gaat (ze accepteren de vreemde geur en doen er niets mee) dan kun je verder met stap twee. (meestal na enkele dagen tot weken).

Stap twee: Samen in neutrale ruimte

Kies een neutrale ruimte (dit houdt in een ruimte waar beide konijnen nooit zijn geweest) met vluchtruimtes en afleiding. Een paar speeltjes en kartonnen dozen zijn over het algemeen voldoende. Maak geen doodlopende gangen.
Zelf heb je twee deksels, de afstandsbediening van de radio, een plantenspuit of iets dergelijks nodig waar je je konijnen mee kan laten schrikken. Trek dikke winterwanten aan. Er bestaat de kans dat je ze in gevecht van elkaar moet scheiden. Bescherming is dan noodzakelijk. De kans is groot dat ze gaan vechten en afleiden op een (agressieve) manier werkt vaak het beste.
Zodra je merkt dat een van de konijnen zijn achterpoten aanspant, oren in de nek legt of een ander signaal uitdrukt waarmee hij duidelijk maakt dat hij gaat aanvallen sta je klaar om hem af te leiden. Let op, dit is echt precisiewerk. Gaat het konijn over de grens: afleiden. Denk erom, afleiden en niet straffen. Straffen zou oneerlijk zijn omdat het konijn enkel doet wat élk konijn zou doen: eer en territorium verdedigen.

Mogelijk te verwachten reactie: direct vechten
Actie: scheiden en af laten koelen, terug naar stap 1

Mogelijk te verwachten reactie: elkaar negeren
Actie: rustig afwachten, dit is een zeer goed teken

Mogelijk te verwachten reactie: een konijn zoekt toenadering en de ander valt aan
Actie: sproei het aanvallende konijn goed nat (niet in de oren) en praat op een zachte, kalmerende toon tegen beide konijnen

Mogelijk te verwachten reactie: een konijn legt zich plat op de grond en ademt snel
Actie: afwachten hoe het andere konijn hierop zal reageren

Mogelijk te verwachten reactie: ze rijden op elkaar
Actie: laten gaan, zo wordt de rangorde bepaald

Mogelijk te verwachten reactie: Er wordt op de kop van het andere konijn gereden
Actie: Konijn goed zetten. Er zijn al veel konijnen gebeten in hun genitaliën

Mogelijk te verwachten reactie: liefde op het eerste gezicht
Actie: Geniet ervan!


Koppelen, het klinkt zo eenvoudig. Dat is het ook mits je voorzien bent van een grote portie geduld en doorzettingsvermogen. Want na één sessie ben je niet klaar. Begin met een paar minuten en bouw dit langzaam op. Het scheelt vaak al als jij er in gelooft dat het zal lukken, met deze positieve houding zál het je op den duur ook wel lukken. Een handig hulpmiddel voor koppelstress is Rescue Remedy van de Bach Bloesems. Veel succes met koppelen!

 
Reacties (3)
reactie op: Mijn konijn bijt haar jong en rijdt er steeds op
3 zaterdag 03 augustus 2013 09:37
Stichting de Hoge Hoed
Om je vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik wat meer informatie nodig.
Hoe oud zijn de jongen?
Welk geslacht hebben de jongen?
En hoe groot is hun hok?

Op elkaar rijden is vooral bedoeld om de rangorde vast te stellen. Degene die bovenop zit, is dominant, en zodra de onderste dat accepteert en rustig blijft zitten, is de rangorde vastgesteld. Het lijkt erop dat de rangorde in jouw groep nog niet goed is vastgesteld. Zo'n grote groep heeft veel ruimte nodig. Vandaar mijn vraag: hoe groot is het hok?
mijn konijn bijt haar jong en rijd er steeds op.
2 zaterdag 03 augustus 2013 08:58
femke
hoi
mijn konijn diva is ook een echte diva ik heb haar over genomen van een vriendin. zij was helemaal niet lief voor haar konijn. diva is heel nieuwsgierig! ze zat alleen in een hok dat vond ik zielig. dus ik besloot haar te laten fokken. ze kreeg 4 jongen ik mocht ze allemaal houden. omdat ze zo lief samen waren. voor dat ik op vakantie ging was diva heel lief met hun bezig schoon maken ens. toen ik terug kwam van vakantie, zag ik dat diva haar 2 jongen steeds achteraan ging en hun beet en er op reed. 1 zit nu bijna de hele dag onder het hok waar diva niet bij kan en die ander probeert steeds er bij te komen bij de rest. maar al gauw word hij gepakt dus vliegt onder het hok.
ik weet niet wat ik moet doen kan iemand me hier helpen?
gr
liefde op het eerste gezicht
1 zaterdag 21 november 2009 19:33
l t van der velden
Toen mijn konijn(ram) een half jaar was heb ik hem eerst laten castreren en na 3 weken een meisje(8 weken oud) voor hem gekocht.Ik heb het rammetje los in de woonkamer gelaten en ze aan elkaar laten ruiken.Na 5 minuten snuffelen liepen ze samen los. hij heeft een paar keer op haar gereden en na een kwartier lagen ze al samen tevreden in zijn kooi. In dit geval was het echt liefde op het eerste gezicht en zijn ze onafscheidelijk.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'