Gedrag Sociaal Gedrag Trucs om konijnen te koppelen
Afdrukken E-mail

Trucs om konijnen te koppelen

Konijnen zijn soms maar vreemde dieren. Aan de ene kant hebben ze erg graag gezelschap van een soortgenoot. Hun band kan zo sterk zijn dat ze depressief of ziek worden als hun partner sterft. Maar aan de andere kant gaat het eerste contact met een soortgenootje vaak gepaard met agressief gedrag. Maar een aantal weken later zijn beide dieren onafscheidelijk, ze wassen en knuffelen elkaar urenlang. De uitdaging voor ons mensen is om ze zo ver te krijgen.

De basismethode om te koppelen staat beschreven op deze pagina.
Maar er zijn nog meer trucjes voor als het koppelen wat moeilijker gaat.

De 'banaantruc'

Het koppelen gaat een stuk makkelijker als je de lichaamstaal van de konijnen kent. Als je weet wat de konijnen willen kan je daarin bemiddelen. Een voorbeeld daarvan is de banaantruc.

Tijdens het koppelen zie je vaak dat een van de konijnen de kop op de grond legt vlak bij het andere konijn. Dat betekent in konijnentaal: lik me! Als de ander dat niet doet, kan het konijn wat gelikt wil worden erg kwaad worden. Want niet likken is een belediging. (lees hier meer over likken)
Dit kan je gemakkelijk verhelpen door een beetje banaan op het voorhoofd te smeren van het konijn dat gelikt wil worden. Het andere konijn zal dit eraf likken. Op deze manier is het konijn wat gelikt wil worden tevreden. Het andere konijn leert dat als hij het andere konijn likt, die vriendelijker reageert.

Dit kan je een paar keer herhalen. Je kan het ook op beide konijnen smeren als je ziet dat ze beiden wel wat liefde en aandacht kunnen gebruiken.

De omgeving

Gebruik voor het koppelen altijd neutraal terrein. Gaat het niet goed, experimenteer dan met de omgeving. Zet ze eens in een grotere ruimte, of juist in een kleine omgeving zoals de badkuip (de badkuip heeft als extra voordeel dat het glad is, waardoor ze minder snel zullen gaan vechten omdat ze uitglijden). Zet de koppelruimte vol met kartonnen doosjes zodat ze elkaar maar af en toe tegenkomen als ze rondlopen. Of probeer eens een hele lege ruimte.
Experimenteer in wat voor omgeving het koppelen het lekkerste gaat.

'De stressmethode'

Deze manier van koppelen moet pas gedaan worden als je écht alles hebt geprobeerd. Het is een controversiele methode. Gebruik je verstand: doe dit NOOIT met konijnen die overgevoelig zijn voor stress, zieke dieren of dieren met hartproblemen.

Het gaat als volgt:
Zoek een vrijwilliger met een auto en laat die rondjes rijden door de stad, terwijl jij op de achterbank zit met beide konijnen. De meeste konijnen hebben een hekel aan autorijden en zijn bang. Dan zet je beide konijnen los op de achterbank. Als het goed is zijn beide konijnen zo bang, dat ze elkaar niets zullen doen. Ze zullen zelfs tegen elkaar aan kruipen. Na een paar minuten stop je de auto en kijk je hoe de konijnen dan met elkaar omgaan. Zodra ze gaan vechten start je de auto en dan zullen ze weer van schrik tegen elkaar aan kruipen.
Nogmaals: doe dit alleen als niets anders helpt. En doe het ook in sessies van hooguit 10 minuten.

Kan je geen auto regelen, dan kan je beide konijnen ook op een wasmachine zetten die aan het centrifugeren is. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect. Het trilt en het is lawaaierig. (leg wel een matje op de wasmachine, zodat ze niet uitglijden)

Een andere optie is om met beide konijnen in een eigen reismandje in de auto te zetten. Rijd een stuk naar het huis van een vriend of vriendin en koppel ze daar.
Door de stress zijn ze gemakkelijker te koppelen. En in het huis van je vriend of vriendin ruikt alles vreemd. Beide konijnen begrijpen dat ze op vreemd territorium zijn, en daardoor zijn ze ook makkelijker te koppelen.

Alternatief

Om het koppelen te vergemakkelijken kan je gebruik maken van alternatieve geneeswijzes zoals bloesemremedies. Bach Bloesem Rescue Remedy zorgt ervoor dat de dieren wat meer op hun gemak zijn. Een andere bloesemremedy die speciaal is ontwikkeld om dieren gemakkelijker met elkaar om te laten gaan is Animal Freedom. Dit is te bestellen bij Heleen van Loenen, telefoonnummer: 010-4528730.

Niets helpt

Als blijkt dat niets helpt om de twee konijnen bij elkaar te brengen, zal je het op moeten geven. Misschien heeft een van de konijnen liever gezelschap van een ander diersoort. Dat kan een mens zijn, maar bijvoorbeeld ook een kat of hond.

Een mislukte koppel-poging kan ook veroorzaakt worden door botsende karakters. Sommige konijnen passen gewoonweg niet bij elkaar, wat je ook doet. Het is dan beter om een andere partner voor ze te zoeken.

 
Reacties (2)
koppelen
2 maandag 02 december 2013 10:14
Emmeline
Onze konijnen zijn ook recent gekoppeld. De situatie die bij de 'banaantruc' wordt omschreven komt nu bij ons ook voor, als de konijnen vrij mogen rondlopen. Het is echter niet 1 konijn wat wil gelikt worden, ze leggen beiden de koppen neer en wachten tot iemand hen likt. 1 keer likte de een de ander, maar het komt ook vaak voor dat niemand likt en ze na een tijd gewoon opstaan.
Moeten we hier iets aan doen of laten we het hun best zelf uitmaken?

In de kooi liggen ze vaak tegen elkaar aan.
We hebben nog geen tekens van agressie gezien.
koppelen
1 maandag 04 februari 2013 21:54
tk
Op neutraal terrein gaat het goed maar op bekend niet meer. Ze kennen elkaar wel al en ging altijd goed nadat ze opeens altijd ruzie leken te hebben

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'