Gedrag Sociaal Gedrag Konijnen en katten samen
Afdrukken E-mail

Kan een konijn samen met een kat leven?

Hoe zeer we ook willen stimuleren dat dieren samenleven met soortgenootjes, het is niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan of wil een dier niet samenleven met een soortgenootje en zal er altijd stress en rivaliteit optreden. Dit soort dieren zijn vaak beter af met het gezelschap van een andere diersoort. Dit geldt niet alleen voor konijnen, maar ook voor katten. Er zijn katten die een grondige hekel aan andere katten hadden, maar die wel goed samen kunnen leven met konijnen.

Veel mensen denken dat katten en konijnen niet samen kunnen leven. Maar dat is niet waar. Een groot gedeelte van de konijnenliefhebbers heeft ook een kat, en dat gaat vaak prima samen.
In veel gevallen zullen het konijn en de kat niet veel contact met elkaar hebben, ze kijken naar elkaar en spelen misschien af en toe tikkertje. Maar soms hebben katten en konijnen ook echt veel contact met elkaar. Dan slapen ze tegen elkaar aan en doen ze alles samen.

Voordat je een kat en een konijn samen wilt huisvesten moet je op een aantal dingen letten:

  • Het konijn moet volwassen zijn en liefst van een middelgroot ras. Een klein konijntje wordt vaak als een prooi gezien door de kat.
  • De kat moet ook volwassen zijn en een rustig karakter hebben. Jonge katten spelen vaak te wilde spelletjes waar het konijn niet tegen kan.
  • De nagels van zowel de kat als het konijn moeten kort gehouden worden, zodat ze elkaar niet per ongeluk kunnen verwonden.

Als je een kat en een konijn samen wil laten leven, probeer het dan voorzichtig uit. Zet ze allebei in de kamer en kijk hoe ze op elkaar reageren. Laat ze in geen geval samen alleen in de kamer zonder toezicht. Laat ze eerst maar een paar minuten bij elkaar en bouw het langzaam op.
Als ze ruzie krijgen of elkaar slaan moet je ze weer uit elkaar halen. Maak gebruik van een plantenspuit (met een rechte straal) om het dier wat de fout in gaat te waarschuwen.

Dit artikel wordt nog verder uitgebreid. Tips en ervaringen over dit onderwerp kunt u onder dit artikel schrijven.

 

Hieronder de ervaring van Susanne. Zij en haar vriend hebben drie katers en twee konijnen.

"Vijf jaar geleden besloten mijn vriend en ik twee katers te nemen. Het werden twee broertjes, Viggo en Moby. Na een wilde poezenpuberteit kwam anderhalf jaar later dwergkonijn Gizmo erbij, een ram. Gizmo was een klein grijs bolletje en de katten vonden het maar wat interessant, ze zagen hem als een prooi. Met grote ogen loerden ze naar Gizmo en ze likten hun bekjes er zelfs bij af! Gizmo kon zijn kooi niet uit. Maar het was toch de bedoeling dat Gizmo uiteindelijk gewoon rond ging lopen. De eerste maanden nam ik Gizmo twee keer per dag mee naar de gang. Daar rende en sprong hij vrolijk rond. Hij was snel aan mij gewend en binnen de kortse keren was hij harstikke tam en lief.

Toen hij wat groter werd lieten we hem vrij rondlopen in de woonkamer. Zeker in het begin moesten we de katten goed in de gaten houden. Maar al snel werd Gizmo de katers de baas. Hij rende achter ze aan en liet ze niet met rust. Zelfs op de vensterbank of stoelen waren ze niet veilig want Gizmo laat zich niet tegenhouden door een sprongetje. Gizmo speelt ook wel eens met de katten. Maar wel stiekem, want als Viggo en Moby zien dat wij (de baasjes) kijken lopen ze weg. Spelen met een konijn is helemaal niet stoer natuurlijk.

Op een gegeven moment werd Gizmo wel erg dominant tegenover de katten. Wij dachten dat een soortgenootje hem wel goed zou doen. Een jaar geleden kochten we ons tweede dwergkonijntje, Flush, bij een boer. Ze was heel klein, spierwit en erg bang. De katten zagen ook de kleine Flush als een prooi en ze mocht nog niet uit haar kooi. Gizmo hebben we laten castreren. Drie weken na de castratie hebben we Gizmo en Flush voor het eerst samen eruit gelaten. Ze waren meteen dikke vrienden. Gizmo ontfermde zich over haar en er kwam geen kat meer in haar buurt. Als ze het toch probeerden werden ze weggejaagd door een zeer boze Gizmo.

Nu is Flush inmiddels groter als Gizmo en hoeft hij haar niet meer te beschermen. Kater Moby en Flush zijn stiekem vriendjes. Ze liggen graag bij elkaar in de buurt. Ook vinden ze het leuk om naar elkaar te kijken. Totdat Flush met haar hoofdje gaat schudden, dan beginnen de dolle vijf(tig) minuten en spingt Moby snel op de kast. Toen een half jaar geleden Samson erbij kwam (oude kater uit het asiel) waren we wel even bang dat hij misschien op de konijnen ging jagen. Nou, daar kreeg hij de tijd niet voor. De bench was nog niet open of Gizmo en Flush zaten er al bij. Samson heeft nooit iets geprobeerd bij de konijnen. Voor hem was het meteen duidelijk: in dit huis zijn de konijnen de baas.

Wij zijn heel blij dat we Gizmo een vriendinnetje hebben gegeven. Hij laat de poezen nu (meestal) met rust. Gizmo en Flush zijn onafscheidelijk en samen soms ook erg ondeugend en stout. Gelukkig werkt het wel allemaal. Eén tip: geef de dieren genoeg tijd om aan elkaar te wennen en heb geduld. Je krijgt er veel grappige en leuke momenten voor terug!"

 

 

 

 
Reacties (3)
Konijn achtervolgd kat
3 maandag 02 december 2013 20:04
Marell
Hallo allemaal,

Sinds kort heb ik een vlaamse reus van 9 weken in huis, maar ik heb ook een kat. Als het konijn in de ren zit of in het hok gaat het prima samen.

Als ik het konijn los laat lopen en de kat zit op de krabpaal gaat het ook goed, maar zodra de kat op de grond loopt en het konijn ook, loopt het konijn telkens naar de kat toe omdat hij het interessant vind.

De kat vind dit niet heel geweldig en blaast naar het konijn. Ik haal ze dan snel weer uit elkaar omdat ik bang ben dat de kat het konijn slaat. Het konijn moet eigenlijk leren dat hij niet telkens achter de kat aan moet lopen. Iemand tips.. ?
Kat
2 maandag 20 mei 2013 12:19
Shifa
Bij ons ging het ook altijd heel goed...katten en konijnen waren dikke vrienden. Helaas heeft onze kat heeft helaas enige maanden geleden ons konijn dood gebeten. Zomaar...De dierenarts zei daarop dat het altijd een risico blijft... Dus pas op met wat je doet. Het is de natuuur... Voor het konijn moet het vreselijk geweest zijn.
konijnen en katten
1 zaterdag 21 november 2009 20:51
l t van der velden
mijn mannetje was het eerste half jaar alleen. de kat van de buren kwam dagelijks over de vloer en dat vond hij reuze interesant, de kat ging altijd met een grote boog om hem heen.een andere kat uit de buurt gaf mijn konijn altijd kopjes en gingen ook bij elkaar liggen.nu heeft mijn konijn een vrouwtje waar hij helemaal happy mee is. hij vind katten nog steeds leuk en vertrouwd op 1 kat de uit buurt na. als deze in de buurt komt gaat hij grommen en gaat tussen zijn meisie en de kat staan en jaagt hem weg.(ik laat mijn konijnen nooit!!alleen met katten) deze kat komt mijn huis niet meer in!de buren hebben ook een konijn en wilde haar koppelen maar dat ging niet,wel is zij gek met hun kat ze spelen en stoeien samen maar een konijnen vriendje accepteerde ze niet.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'