Gedrag Sociaal Gedrag Konijnen en honden samen houden
Afdrukken E-mail

Konijnen en honden samen houden

Als je wilt dat je hond samen kan leven met je konijn, hangt dat helemaal af van het gedrag van je hond. Het is zeer belangrijk dat je hond het konijn niet achterna gaat als het konijn rondrent. Een kleine fout van de hond kan een ramp voor het konijn betekenen. Een hond en een konijn samenbrengen vergt heel wat voorbereidingen. Je moet het rustig aanpakken en er altijd bij blijven.

Er zijn 2 situaties:
De hond komt in een huis waar al een of meer konijnen zijn. Of er komt een konijn in een huis waar al een hond is. Beide situaties hebben een andere aanpak.

De hond komt erbij

Zet de hond de eerste dag in een puppy-ren of bench. Zo kan de hond wennen aan de nieuwe omgeving. Moet de hond uit de ren of bench om uitgelaten te worden, doe hem dan meteen aan de riem.
De meeste konijnen zijn erg bang voor honden. Zorg dat ze genoeg schuilplekjes hebben. Gebruik Rescue Remedy om het konijn te helpen kalmeren. Als ze over de eerste angst heen zijn zullen de konijnen vanzelf op onderzoek gaan naar de hond. De ren of de bench zorgt ervoor dat ze de hond en de konijnen wel kennis met elkaar kunnen maken, maar niet bij elkaar kunnen komen. De hond raakt gewend aan de rondlopende en rennende konijnen zonder dat de hond de konijnen achterna kan lopen.

Als de hond losloopt in een kamer, moeten de konijnen in een andere kamer gezet worden. Als de hond weer in de bench of ren zit, kunnen de konijnen weer terug. Zo kunnen ze alvast wennen aan elkaars luchtjes in hun gebied.
Wanneer alles goed lijkt te gaan na een paar dagen of weken kan je de hond aan de lijn in de kamer laten lopen. Zo kunnen de konijnen wennen aan de geluiden en de bewegingen van de hond, maar je hebt altijd nog de lijn om de hond tegen te houden als hij achter de konijnen aangaat.

De volgende stap is de hond los laten lopen in de kamer zonder lijn, maar dat moet je pas doen als de vorige stappen goed gingen en de hond geen neiging heeft om de konijnen achterna te lopen. Doe dit maar voor korte tijden.

Gaat dit goed, doe dan spelletjes met je hond. Speel met een bal of ga touwtrekken met je hond. Zo raakt je hond zijn energie een beetje kwijt en zal hij minder snel met de konijnen gaan ravotten. Jij bent véél leuker dan de konijnen.
Als de konijnen dit eng vinden, doe dit dan eerst in een kamer waar geen konijnen zijn of buiten tijdens het uitlaten. Laat hem pas bij de konijnen als hij een beetje moe is.

Het konijn komt erbij

De rest van dit artikel volgt zo snel mogelijk. Tips en ervaringen over dit onderwerp kunt u onder dit artikel schrijven.

 
Reacties (2)
konijn en hond samen
2 vrijdag 12 juli 2013 18:03
britt
Mijn hond lilly gaat achter mijn konijn aan dan rent het konijn los in de tuin en de hond gaat achter er aan ze rent heel hard weg ze is nog maar3 maanden en mijn hond 7 en dat is best gek. Soms hou ik lilly binnen en het konijn buiten dan gaat het wel goed. lilly likt haar wel dat is wel lief maar een keer dacht lilly dat het oor van het konijn een stick was, dat was grappig.
groetjes britt 10 jaar
konijn hond
1 woensdag 26 oktober 2011 04:48
leentje
je praat hier over een hond naar een konijn toe
ik heb een franse hangoor los lopen in huis met 2 chowchow altijd goed gegaan nu komt er een pup in huis sind zaterdag en het konijn valt mijn pup aan hoe leer ik het weer af wat kan ik doen
vind het geen opsie om mijn konjin weer heel dagen te moeten opsluiten.
zelfs als de pup ligt de slapen vast hij hem aan

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'