Gedrag Lichaamstaal Introductie lichaamstaal van konijnen
Afdrukken E-mail

Alle artikelen over lichaamstaal zijn vertaald uit het Engels met toestemming van de auteur. De oorspronkelijke tekst staat op Language of Lagomorphs (opent in een nieuw venster)

Introductie - lichaamstaal van konijnen

Iedereen kan zich wel een moment herinneren dat hij of zij zich niet begrepen voelde, en vooral hoe frustrerend dat was. Het is daarom van groot belang dat je kunt communiceren met diegenen met wie je omgaat en leeft. Voor ons, konijnenliefhebbers, houdt dit dus al snel in dat Konijns de taal is om te kennen en te kunnen. 

Helaas zijn er nog teveel konijnenhouders die vaak niet weten wat het konijn duidelijk probeert te maken. Of, en dat is ook van groot belang, hoe jij je kunt uitdrukken zodat je konijn jouw bedoelingen begrijpt.
Juist voor dit soort situaties is deze handleiding is geschreven. Straks ben jij ook in staat om de signalen van je konijn te begrijpen en het probleem op te lossen. 

Denken als een konijn

Om in staat te zijn Konijns te spreken en te verstaan moet je op zijn minst een klein beetje leren te denken als een konijn. Je konijn zal nooit veel van jouw mysterieuze gedrag leren te begrijpen ('Waarom trok ze net 3 verschillende outfits aan voordat ze naar haar werk ging?'), maar jij kunt zeker leren te begrijpen waarom konijnen doen wat ze doen.

Je bent een eind op weg als je bedenkt dat konijnen een hele andere cultuur hebben dan jij. Een cultuur met andere prioriteiten, doelen, belangrijke lessen, gebaren en houdingen. Konijns leren heeft veel weg van het bestuderen van menselijke culturen, maar jouw studieobjecten hebben veel langere oren.

Mensen die verwachten dat konijnen net zo'n relatie tot mensen vormen als honden, merken vaak dat er een belangrijk verschil is: honden geven vaak onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen, maar konijnen niet.
Onthoud daarom goed: Konijnen zijn niet als honden, konijnen zijn niet als katten, konijnen zijn als konijnen. Daarom is het zo belangrijk te weten hoe ze denken en wat ze willen.
Waar het op neerkomt is dat wat konijnen het allerliefst willen respect en affectie is, en als je leert dit op de juiste manier te geven (bijvoorbeeld zoals een konijn) dan krijg je hetzelfde van het konijn dubbel terug.

Stand van de oren

De meeste signalen die konijnen geven, geven zij met hun opstaande oren... die niet alle konijnen hebben. Hangoren bewegen hun oren net zoals konijnen met opstaande oren doen, maar het resultaat is vaak veel minder duidelijk. Tussen hangoren is er verschil in hoe goed ze in staat zijn hun oren te bewegen, en kunnen daardoor slechts een gedeelte van de oorsignalen geven. Maar, als je goed oplet kun je bijna net zoveel informatie van het gedrag van je hangoor te begrijpen als dat van een konijn met opstaande oren. Je kan de taal van de hangoor beschouwen als Konijns met een accent.

Signalen en betekenissen

Sommige beschrijvingen van signalen lijken misschien hetzelfde, maar hebben verschillende betekenissen. Een boos konijn, een bang konijn en een konijn dat vraagt om geaait te worden zullen bijvoorbeeld allemaal hun oren in hun nek hebben. Bijkomende signalen zullen bijna altijd de juiste betekenis aangeven, maar de context (bijvoorbeeld wat ervoor is gebeurd) zal ook helpen om dingen duidelijk te maken.

Konijnen gebruiken veel houdingen om anderen iets duidelijk te maken, maar omdat een bepaalde beweging of houding een bepaald signaal is in de ene context, betekent dat niet dat iedere keer als het konijn dat signaal geeft dat dat ook opzettelijk wordt gegeven. Zoals Sigmund Freud ooit eens zei: "Soms is een sigaar gewoon een sigaar". Maak je niet druk als sommige informatie erg moeilijk lijkt, of moeilijk te leren. Mensen zijn zeer goed in het herkennen van non-verbale communicatie, inclusief context en bijbehorende signalen. We doen het de hele tijd met elkaar, en het gebeurt vrijwel vanzelf.


Deze handleiding is zeer uitgebreid geworden, en je zal na één keer lezen waarschijnlijk niet alles onthouden wat je hebt gelezen. Maar, zolang je door hebt wat belangrijk is voor konijnen, en je een algemeen beeld hebt hoe konijnen zich uitdrukken, zal het je prima afgaan. Je kan altijd later deze handleiding nog eens doorlezen en gemakkelijk bevestiging of verduidelijking vinden voor wat je hebt gezien bij je konijn.


Over het algemeen is dit een handleiding die je zal helpen om je konijn beter te kunnen begrijpen. Realiseer je wel dat niet elk konijn zo open zal staan voor feedback. Proberen en experimenteren zijn dan ook de woorden die je niet mag vergeten. Veel plezier!


De drie basisposities zijn:

liggend konijn zittend konijn staand konijn
liggen
zitten
staan

ga door naar hierarchie

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 
Reacties (1)
RE: Introductie!
1 maandag 28 september 2009 16:51
Diet Bos
Om in staat te zijn Konijns te spreken en te verstaan moet je op zijn minst een klein beetje leren te denken als een konijn. Je konijn zal nooit veel van jouw mysterieuze gedrag leren te begrijpen ('Waarom trok ze net 3 verschillende outfits aan voordat ze naar haar werk ging?'), maar jij kunt zeker leren te begrijpen waarom konijnen doen wat ze doen.

lol :) dat begrijpen mannen toch ook niet :)

verder vind ik dit echt een superleuke en goede website waar ik en mijn vrouw heeeeel veel van leren! vooral dat we te weinig aandacht aan onze urkel geven :(

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'