Gedrag Lichaamstaal hiërarchie bij konijnen
hiërarchie bij konijnen Afdrukken E-mail

Geef me wat ik wil!

Konijnen zijn erg sociale dieren, misschien niet zo sterk als katten of honden, maar sociaal zijn ze wel. Het tamme konijn komt uit Europa, waar zijn wilde soortgenoten in kolonies verblijven van een aantal dozijn. Ze delen ruimte, voedsel, waarschuwen elkaar voor gevaar, en organiseren een hiërarchie waar elk konijn zijn plaats weet. In tegenstelling tot de wilde konijnen groeperen de tamme konijnen de vrouwtjes niet apart van de mannetjes. Ook heeft de geslachtsbepaling weinig invloed op het dominante gedrag.
Bij kippen wordt de hiërarchie bepaalt door wie wie pikt,  bij tamme konijnen wordt het bepaald door wie wie wast. Konijnen gebruiken hun tong, maar geen zorgen, gebruik van je hand heeft dezelfde betekenis.

Een dominant konijn zal zijn minderen wassen, maar meestal is dat eenrichtingsverkeer. Het hoogste konijn in rang moet door iedereen aanbeden worden en door iedereen gehoorzaamd. Hij of zij zal zich zo opstellen dat ieder konijn hem/haar zal likken. Behalve dat het likken (wassen) van elkaar praktisch is, is het ook een sociale bezigheid die als aangenaam wordt ervaren.

geaaid willen worden

een konijn dat aangehaald wil worden
he, jij daar! Ik wil geaaid worden. Nu!

Als een konijn aangehaald wil worden zal hij recht op je af komen, af en toe zijn kop laten knikken en waarschijnlijk zul je kopstootjes krijgen tegen je arm of voet. Vervolgens legt hij zijn hoofd en borst op de grond en rekt zijn kop richting jou, terwijl zijn achterwerk een beetje omhoog gaat. De oren liggen in de nek. Dit betekent niet dat hij angstig is (in dit geval zal hij nooit zijn kop naar voren strekken). Wanneer een konijn zou willen aanvallen dan zal hij dit doen vanuit een staande positie.

Deze houding kun je niet zien als een verzoek om een aai, maar moet je begrijpen als een eis om geaaid te worden. Wanneer dit genegeerd wordt kan er ontevredenheid, kauwen op kleding of een beet ontstaan. Wanneer dit regelmatig wordt genegeerd kan dit leiden tot frustratie en belediging, wat zich kan uiten in vernielzucht. Zoals je kunt lezen is het eenvoudiger om en paar aaien te geven zodat de zekerheid niet wordt aangetast.

Hierboven staat al genoemd dat de uitnodiging tot aaien geen beleefd verzoek is en dat weigeren onaantrekkelijke consequenties met zich meebrengt. Een andere manier om je aandacht te vragen voor een aai is wanneer je zit, door flink op je voet te gaan graven. Dit geeft een zeer verrassend effect, zeker als je niet weet dat je konijn onder je zit. Laat het duidelijk zijn: Aaien is een serieuze zaak!

bijten en dominantie

Sommige, zeer agressieve konijnen, zullen eerder bijten dan likken om hun dominantie te tonen. Een konijn dat op deze manier zijn plek demonstreert zal niet zomaar een beet geven, zoals konijnen doen die om aandacht vragen, maar flink even bijten en soms zelfs vasthouden!

een konijn wat laat zien dat hij aangehaald wil worden
En ik ook!

Sommige heerschappen kunnen over de nek liggen om zo hun dominantie te tonen. Dit kun je zelf ook doen door je konijn stevig (maar niet te stevig) vast te pakken en een hand in de nek en op de schouders te leggen. Deze techniek kun je gebruiken om je konijn rustig te maken/houden wanneer je bijvoorbeeld de nagels wilt knippen of de oren wilt inspecteren.

ondergeschikte konijnen

Er zijn ook konijnen die een minder grote behoefte hebben aan hiërarchie, en zullen zowel naar jou komen om geaaid te worden als wel om jou te likken. Andere konijnen zullen niet meedoen aan deze bevestiging van rang, zij zullen ook niet snel een aai komen halen. Ook zullen deze konijnen eerder weigeren om een ander te likken. Elk konijn is een individu met zijn eigen persoonlijkheid die je zelf zult moeten ontdekken. Elk konijn vindt het fijn om aangehaald te worden, behalve als ze bang, kwaad of te beledigd zijn om iets van je te willen weten.

Sommige konijnen zullen objecten en de kleding die je draagt liever likken dan jouzelf. Dit gedrag zullen ze tonen als ze zeker weten dat je het ziet. Ze zullen zeker objecten kiezen met jouw geur. Zoals bijvoorbeeld een knuffelbeer of kleding die je net hebt uitgetrokken. Dit kun je best interpreteren als een liefkozing, ook al is het indirect.

gehoorzamen

Je vraagt je misschien af hoe je jouw konijn kan laten gehoorzamen (bijvoorbeeld om het terug in de kooi te laten gaan), terwijl jij de baas niet bent. Het antwoord is dat konijnen prima in staat zijn om dingen te begrijpen. Zolang je duidelijk maakt dat zij de grote baas gehoorzamen door elkaar te likken en ze jou ,als kleine baas, gehoorzamen in de overige zaken. Zo zou je een idee moeten krijgen van de prioriteiten van een konijn. Een konijn kan volledig tevreden zijn met zijn hoge status terwijl hij jou ook gehoorzaamd. Het is toch mooi dat de prioriteiten van een mens en van een konijn zo verschillend zijn, en dat we toch krijgen wat we willen.

Ga door naar liefkozing

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 

 
Reacties (1)
liefkozen
1 zaterdag 21 november 2009 19:45
l t van der velden
mijn mannetje was het eerste half jaar alleen en was op mij gericht wat betreft spelen , tikkertje en dansen en ook liefkozen.nu heb ik er een vrouwtje bij en zij is echt op hem gericht wat betreft aandacht (zoals het hoort) aaien vind ze prima in de kooi en als ze los loopt krijg ik af en toe een por tegen mijn voet of ze pikt mijn pantoffel in (die trekt ze van mijn voet)en dan loopt ze tevreden weg van me.
Het mannetje geeft mij regelmatig een schoonmaak beurt in mijn gezicht en mijn oren worden zeker niet overgeslagen.voornamelijk zijn ze samen bezig en hij maakt er een sport van haar (hang)oren schoon te maken.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'