Gedrag Lichaamstaal Liefkozing
Liefkozing Afdrukken E-mail

Een beetje meer naar links, graag

Bij het "sociaal liefkozen" richt je je aandacht op het hoofd van het konijn. Aai/masseer het voorhoofd (van voren naar achteren) en masseer het begin van de oren terwijl je er af en toe zachtjes in knijpt. Veel konijnen vinden het fijn als tijdens de liefkozing gelijk wat losse vacht wordt verwijderd. Dit werkt meestal efficiënter dan met een borstel. Sommige konijnen vinden het zelfs fijn als het vuil uit de ooghoekjes voorzichtig wordt verwijderd.

een konijn wast zijn achterpoot
nee, dank je. Deze poot maak ik zelf schoon.

Als je jouw hand onder het hoofd van een konijn plaatst, geef je aan dat jij aangehaald wilt worden. Sommige konijnen zullen je een lik geven om te laten zien dat ze je aardig vinden, maar velen zullen beledigd zijn en kwaad weglopen als reactie op jouw aandringen. Een kleine groep konijnen vindt het fijn om in de buikstreek aangeraakt te worden, maar het grootste deel zal dit vervelend vinden. De buikstreek is een gevoelig deel van het konijnenlichaam waar je maar beter niet kunt aaien. Ook de onderrug is vaak geen geniet plek aangezien agressieve konijnen daar nogal eens bijten. Als je bovengenoemde handelingen met een borstel verricht, dan zijn lange halen van kop tot staart aangenaam, zolang je maar niet hard trekt.

Tanden knarsen

Konijnen geven aan als ze iets fijn vinden door met hun tanden te knarsen. Als je je konijn liefkoost en je hoort dit geluid, dan betekent het dat je vooral door moet gaan. Er zijn zelfs konijnen die "mompelen" om aan te geven dat ze het geweldig vinden door een diep grommend geluid te maken.

Konijnen zullen je tonen hoe zij het liefst aangehaald willen worden, het is aan jou om dit juist te interpreteren. Als ze steviger geaaid willen worden dan zullen ze tegen je hand aanleunen. Of het konijn gaat anders zitten om andere plaatsen ook aangehaald te laten worden. Wanneer je tijdens het liefkozen merkt dat je konijn je wat wil duidelijk maken, maar niet wegloopt, probeer er dan achter te komen wat dat is. Wanneer het je konijn niet bevalt zal hij gewoon weg lopen, dus elk ander gedrag dan weglopen zal waarschijnlijk betekenen dat het konijn meer wil van wat je doet maar net een beetje anders. Wees geduldig en kijk goed naar de lichaamstaal van het konijn dat je aan het aaien bent.

hand aanbieden

Je kunt je konijn liefkozen, ook al is het je niet gevraagd, door je hand aan te bieden. Dit doe je door je hand op de grond te leggen op ongeveer 5 tot 10 centimeter afstand van het konijn. Het helpt door een beetje te rommelen met je vingers. Als je uitnodiging is geaccepteerd zal het konijn zich langzaam naar je hand bewegen; laag hoofd en lichaam en oren naar achteren. Als het konijn opstaat of je sceptisch aankijkt, dan is je uitnodiging afgewezen.

Onthoud goed dat vanuit het oogpunt van de grote baas (het konijn in dit geval), toestaan om te liefkozen een privilege is, en dat deze gratie niet altijd voor je is weggelegd. Maar aan de andere kant maakt het sommige konijnen weinig uit.

angst voor handen

Houd er rekening mee dat sommige konijnen, zeker als ze je nog niet echt kennen, je hand kunnen aanzien voor iets engs en daarvan schrikken. Het gevolg kan zijn dat je hand wordt aangevallen. Probeer hier niet te heftig op te reageren, aangezien het konijn reflexmatig reageerde. Nerveuze en agressieve konijnen zullen een hand eerder aanvallen dan voorzichtige of angstige konijnen. Het beste wat je kunt doen is rustig blijven en doorzetten tot je wat aaitjes hebt mogen geven. Uiteindelijk zal het konijn de bedoeling hiervan begrijpen; namelijk dat een hand voor hem of haar geen bedreiging is maar een offer. Goed leren te communiceren met je konijn is zwaar en soms pijnlijk, maar zeker de moeite waard!

ga door naar loungen

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'