Gedrag Lichaamstaal Loungen, liggen en hangen
Loungen, liggen en hangen Afdrukken

Ik lig, jij ligt...

Ter aanvulling van het elkaar liefkozen, vinden konijnen het ook heerlijk om lekker tegen elkaar aan te hangen en wat te snuffelen. Op de grond zitten te zitten of tegen je konijn te kletsen (ook al praat hij niet terug) wordt ervaren als zeer aangenaam. Er zijn konijnen die graag voor de televisie zitten terwijl je kijkt. Het is duidelijk dat ze niet door hebben dat je niet naar hen kijkt, maar gezellig is het wel.

Een rustend konijn heeft verschillende houdingen om aan te geven hoe lekker hij zich voelt. Als basisregel kun je het volgende aanhouden: hoe moeilijker het is om op te staan en weg te rennen, hoe veiliger het konijn zich voelt.

konijn dat lekker op zijn zij ligt
'ahhhh, heeeerlijk'

Ontspannen lichaamshouding

Een kalme overgave gaat als volgt: het konijn ligt op zijn buik met voor- en achterpoten onder zich, oren overeind en voor zich uit kijkend. Als een konijn zich ontspant zal zijn rug richting de grond gaan en het konijn wordt platter. De houding met de poten onder zich wordt ook wel de Sfinxhouding genoemd.
Een nog ontspannender houding is wanneer een of twee achterpoten naar achter steken, terwijl het lichaam gestrekt ligt. Het ene konijn zal op zijn buik liggen, het andere een beetje op zijn zij. Wanneer een konijn zo ligt kun je zien dat hij zich supergoed voelt.

flop

Zeer ontspannen konijnen kunnen zich op hun zij rollen of zelfs op hun rug met poten omhoog! Een heerlijke manier om dit te doen is om eerst de kop richting grond te werpen en het lichaam volgt vanzelf, met poten als afsluiter die zijdelings eindigen. Dit wordt ook wel een 'flop' genoemd, en toont een blij konijn. Een blij konijn kan stil liggen, maar kan ook wel eens schudden. Er zijn konijnen die zelfs hun ogen wegdraaien zodat het wit zichtbaar wordt.
Als je dit voor het eerst ziet zul je bang zijn dat je konijn is overleden, want het ziet er vreemd uit. Wanneer je je vervolgens op je konijn stort om te gaan reanimeren zul je zien dat je konijn opstaat en je vragend aankijkt.

Opmerking: Als konijnen het niet zo goed met elkaar kunnen vinden dan zouden ze wel eens een spelletje kunnen spelen met de naam: Ik ben blijer dan jij!
Normaal gesproken is het zo dat wanneer een konijn neerploft bij een ander dan toont hij hoe tevreden hij is. Maar als konijnen elkaar niet mogen dan is het eerder een belediging. Als het zo wordt gebruikt betekent het zoiets als: "Je kan me daar de pot op!", zoals later beschreven, of meer als " Ik ben blij en jij bent een vreselijk excuus om als konijn door te gaan. Lekker, puh!"

Ga door naar neusbeweging

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 
Reacties (2)
lichgaamstaal
2 zaterdag 17 maart 2012 09:42
christel 29
mijn konijn simba licht lang uit hoofd naar beneden en oren beetje plat
Loungen
1 zondag 14 november 2010 15:50
Rebecca
Mijn konijn komt als ik op de bank lig lekker tegen mij aanliggen en gaat dan op haar zij liggen. Af en toe krijg ik dan ook een likje over mijn hand heen. Vind het echt super als ze zich zo ontspannen voelt!

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'