Gedrag Lichaamstaal Neusbeweging
Afdrukken

Neusbeweging

Volg mijn neus

Het op en neer gaande neusje is iets wat echt bij konijnen hoort maar, in tegenstelling tot wat wij denken, is dit helemaal geen noodzakelijke beweging om te kunnen ruiken of ademen. Sterker nog, soms beweegt hun neus helemaal niet. Maar waarom doen ze het dan? De neus van een konijn is als een meetinstrument om te weten hoe interessant iets is. Hoe sneller ze bewegen, hoe alerter en opgewonden een konijn is. Deze manier van communiceren komt het best tot zijn recht bij konijnen die al geacclimatiseerd zijn.

Een snelle beweging hoeft niet te betekenen dat het konijn van streek is. Het kan ook een signaal zijn van interesse voor iets dat het konijn ziet of wat voorbijkomt. Een traag bewegende neus duidt een kalm konijn aan. Konijnen gebruiken hun neusbewegingen meestal om kleine gradaties te tonen van hun humeur. Als je begint te bewegen of iets vreemds gaat doen zal de neus sneller gaan en de oren zullen zich naar jou richten. Wanneer het konijn van plan is om te vluchten zal de neus stoppen met bewegen.

Communiceren met je neus

Een manier om je konijn te kalmeren is door het overeenkomstige van fluisteren te gebruiken; langzaam je neus bewegen. Natuurlijk kunnen wij mensen onze neus niet laten bewegen zoals een konijn dat kan, maar konijnen zullen het ook begrijpen als we onze bovenlip gebruiken. Dit doe je door je bovenlip over je boventanden te rollen en weer terug. Dit werkt het beste als je een snor hebt. Natuurlijk zijn er ook mensen die hun neus zo kunnen bewegen dat een konijn het begrijpt. Probeer door te experimenteren erachter te komen waar je konijn op reageert.

Konijn stopt met wippen van de neus

Het zou je ook kunnen opvallen dat je konijn opeens stopt met de neusbewegingen. Dit is ook een signaal. Het betekent ofwel dat hetgeen het konijn fascineert zo interessant is dat hij vergeet te bewegen of het konijn is verward.

Communicatie opdracht

Tijd voor een communicatie opdracht met je konijn! Ga op de grond liggen en kijk je konijn aan terwijl deze een paar decimeter van je af zit of ligt. Je konijn zal ongetwijfeld sneller met zijn neus op en neer gaan om te kijken wat je nou allemaal doet. Ga nu ook bewegen (met je neus of lip) maar doe het een beetje langzamer dan je konijn. De kans is groot dat je konijn ook langzamer met zijn neus beweegt. Zodra je dit bemerkt, probeer dan nog langzamer te bewegen totdat jullie hetzelfde tempo hebben. Als dat is gelukt beweeg je weer sneller met je neus en je konijn zal je snelheid volgen. Vervolgens breng je het tempo weer omlaag tot een tevreden beweging.
 liggend konijn dat met zijn neus wipt

Ga door naar belediging

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 
Reacties (1)
Over mijn kleine vriendin
1 maandag 24 juni 2013 20:01
Rosaira panka
Hoe ik ik mijn konijn haar bant nemen ik weet niet hoe

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'