Gedrag Lichaamstaal Een beledigd konijn
Afdrukken E-mail

Een beledigd konijn

R-E-S-P-E-C-T

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat eskimo's verschillende woorden hebben voor het type sneeuw dat er valt omdat dat zeer belangrijk is voor hun leven. Konijnen hebben verschillende uitdrukkingen die 'Je hebt me beledigd.' betekenen. Wat aanduidt hoe belangrijk respect en beledigingen voor een konijn zijn. Meningsverschillen hoeven niet te eindigen in een gevecht, maar er is wel degelijk sprake dat als er één wordt beledigd er één zijn excuses maakt. Het excuus wordt meestal gemaakt door een aai over het voorhoofd, wat heel belangrijk is. Mocht je konijn echt geïrriteerd zijn moet je een dreiging kunnen accepteren. Na een korte periode zal je konijn aangeven dat je je excuses kunt komen aanbieden. Een beledigd konijn, tegen wie geen excuses wordt gemaakt kan een hekel aan je krijgen… niet zijn hele leven maar wel een periode van dagen.

Op de schaal hieronder is te zien is dat er een groot verschil zit tussen: "Je boeit me toch niet." En "Je kan in de grond zakken." Ook aan de houding van het lichaam en de stand van de oren is af te lezen hoe je ervoor staat. Als de oren naar je toe gedraaid staan ben je goed bezig. Zijn de oren van je af gedraaid… dan ben niet. Als je konijn je 'aankijkt' met de ooropening naar je toe krijg je respect en tevredenheid. Als het lichaam en/of de oren van je afgewend zijn, kan dat betekenen dat je gedrag in twijfel wordt getrokken. Wanneer je konijn zich volledig van je afwendt met de oren plat dan zit je in de penarie. Dit kun je gemakkelijk laten bevestigen door bijvoorbeeld een rozijntje aan te bieden. Het konijn zal dit weigeren met een blik van: "Ik hoef die walgelijke rozijn van je niet!" Pas na verloop van tijd zal je de kans krijgen om je excuus te komen maken.

Probeer rustig te zitten en een conversatie te beginnen, op deze manier kun je je status proberen te verhogen en misschien ook wel je excuus mogen aanbieden. Maar als je konijn ligt dan is er maar een conclusie die je kunt trekken, je hebt het verknald en je zult heel hard je best moeten doen om het goed te kunnen maken.

SCHAAL DER BELEDIGING

Wat het konijn doet wat het betekent foto
1) Konijn richt zich in jouw gezichtsveld en richt zijn blik op jou. Vervolgens begint hij zeer geïnteresseerd de vloer te bestuderen alsof daar iets heel interessants ligt.

Er zijn belangrijkere zaken op de wereld dan jij!

konijn is een beetje beledigd
2) Konijn zit in je gezichtsveld met zijn kop van je afgewend. Terwijl de oren omhoog staan houdt hij je met een oog in de gaten.

Is er iets????????

konijn is wat meer beledigd
3) Zelfde houding als hierboven maar met de oren richting de rug. Je bent nog steeds niet aardig! konijn is nog meer beledigd.
4) Het konijn wendt zich van je af zodat aanraken lastig is, maar kijkt over zijn schouder om zeker te weten dat je het wel opmerkt. Vooral zo doorgaan…niet dus! konijn is erg beledigd
5) Konijn draait zich van je af en schudt zijn vacht. Kijk maar goed, ik schud je van me af!!  
6) Het konijn gaat met zijn rug naar jou toe liggen of zitten. Dit tolereer ik niet!  
7) Het konijn gaat liggen met zijn oren plat en hoofd afgewend. Je kan door de grond zakken!  

Dit kun je ook terug doen!

Dit principe werkt twee kanten op. Stel je konijn misdraagt zich door bijvoorbeeld op de bank te zitten, communiceer dan op een manier die het konijn begrijpt. Stap direct op je konijn af en draai duidelijk je rug naar hem toe. Laat maar zien dat je beledigd bent! Als je konijn op je af komt en je met zijn neus een duwtje geeft, kan je ervoor kiezen om hem met een klein klopje op het voorhoofd te vergeven. Je moet weten dat konijnen ontzettend gevoelig zijn voor schaamte.

Natuurlijk is het wel zo, dat als het gedrag echt niet te tolereren valt je eerst duidelijk 'Nee!' moet zeggen voordat je dat doet. De kans is groot dat jullie dan rug tegen rug staan omdat jullie beiden beledigd zijn. Als dat het geval is speel dan wat met je haar (alsof je jezelf aanhaalt) om te laten zien dat je daar wel voor altijd zou kunnen staan zolang er geen excuus wordt gemaakt. Mocht dit geen indruk maken, loop dan weg terwijl je van je aftrapt met je voeten (zachtjes en voorzichtig!).

Nee, bedankt!

Konijnen kunnen met hun oren schudden om beleefd te bedanken voor iets. Deze beweging komt vanaf de rug, via de nek en eindigt met de oren. Een van de situaties die hiertoe zou kunnen leiden is wanneer je je konijn iets aanbiedt dat hij niet wenst.

Langslopen zonder groet

Het wordt als zeer onbeleefd gezien om een konijn te passeren zonder een kleine groet. Dit kan natuurlijk niet als iemand haastig heen en weer loopt. Dit is hetgeen wat konijnen zullen doen als ze een ander willen uitdagen. Dit zou jou best eens kunnen overkomen, misschien zelfs met een beet als resultaat. Gelukkig zijn niet alle konijnen zo snel beledigd, maar probeer het te voorkomen door je konijn te groeten (een zachte aanraking op de neus) tijdens het voorbijgaan.

Maar... het grootste wapen van het konijn is toch wel urine. Ja, echt waar. Als je je konijn heel erg beledigd hebt, zal hij bijvoorbeeld op je kussen plassen! Of erger. Natuurlijk moet je niet vergeten dat een konijn urine ook gebruikt als territoriumafbakening, maar dat is een heel ander verhaal.

Ga door naar territorium

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 
Reacties (3)
Likken
3 donderdag 07 oktober 2010 16:07
Seline
Haha nou dan is mijn konijn zeker erg onderdanig want ze likt zo lang mogelijk mijn hand zodra ik haar ook maar een aaitje geef. We zijn gek op elkaar.
Reactie op bovenstaand commentaar
2 vrijdag 06 augustus 2010 14:48
Jildou
1:Misschien ziet je konijn aaien op een zelfde manier als gevlooid worden? Mijn hangoor vindt het bijvoorbeeld fijn als ik zijn ogen schoonmaak (als er slaapzand in zit bijvoorbeeld). Misschien wil je konijn gewoon graag dat je hem helpt bij zijn toilet maken.

2: Komt 'ie echt voorzichtig naar je toe, of stoot hij echt tegen je enkel? In het eerste geval is het aandacht vragen, in het tweede geval betekent het eerder "ga opzij", en wil hij niet geaaid worden.
Het wegduwen kan ook een kwestie van "niet daar!" zijn, of misschien wil hij je hand alleen maar besnuffelen of zelfs likken, dit laatste komt voor bij erg onderdanige konijnen.
Als bovenstaande verklaringen/oplossingen het niet blijken te zijn, komt hij waarschijnlijk niet om aandacht, maar om eten komt bedelen!
konijn gaat zich wassen tijdens het aaien
1 woensdag 13 januari 2010 21:33
Bartt
Hallo,

U heeft interessante stukken geschreven op uw website!
Bovenstaande tekst heeft mijn interesse getrokken. Ik heb echter twee situaties die zich met regelmaat voortdoen en ben erg benieuwd of u mij kunt/wilt vertellen wat dit betekend. (Wij hebben twee lieve hangoor konijnen).
1. Een van de konijnen laat zich graag aaien, echter gaat hij zichzelf soms wassen zodra je begint te aaien. Is dit een goed of slecht teken?
2. Het tweede konijn komt aandachtig naar je toe, ruikt even en houdt zijn kopje naar beneden om te aaien. Echter duwt hij met zijn neus mijn hand weg zodra ik zijn kopje aai. Wat bedoelt hij hiermee?

Bij voorbaat dank en ik hoor graag een reactie.

Groeten,

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'