Gedrag Lichaamstaal Territorium van konijnen
Afdrukken E-mail

Territorium

Dit is van mij en dit en dit...

Konijnen zijn ontzettend territoriaal en verdelen de wereld in persoonlijke terreinen voor henzelf en hun bekenden, openbare plaatsen en terreinen die door anderen zijn toegeëigend. Het ene konijn is territorialer dan het andere, maar de meeste konijnen zullen kwaad reageren op een indringer. Mocht dit je overkomen, weet dan dat je gebeten kunt worden en een flink gestamp zal ook aan de orde zijn. Als het noodzakelijk is om op zijn gebied bezig te zijn, zorg dan dat het konijn elders is.

Konijnen weten welk terrein van een ander is en weten ook waar ze niet behoren te komen. Natuurlijk is het zo dat dat nu juist zo spannend is en bij een overtreding zal misschien wel een gevecht kunnen ontstaan. Het is namelijk zo dat de ene dag een ander konijn wel welkom is en een andere dag weer niet. En uitproberen, dat zit in konijnenbloed. Voor een simpele demonstratie zet je je konijn bij een ruimte waarvan hij weet dat hij er niet in mag. Eerst zal het konijn twijfelen bij de drempel, maar uiteindelijk zal deze hem er niet van weerhouden er overheen te stappen.

keutels

De beste en meest gebruikte manier van een konijn om te tonen dat een gebied van hem is, is door grote keutels of vele kleinere te deponeren. Een konijn plaatst altijd wat keutels in zijn huis, natuurlijk, maar dit is te overzien. Mocht het zo zijn dat je konijn op meerdere plaatsen in huis keutelt, dan kan het helpen om dat stuk even af te nemen met wat azijn.

Wrijven met de kin

Het is je vast wel eens opgevallen dat je konijn op verschillende plaatsen zijn kin tegen dingen aan wrijft. Konijnen hebben een kinklier dat een bepaalde geur afgeeft die niet voor mensen waarneembaar is en geen vlekken achterlaat. Weerhoudt ze er dan ook niet van... zelfs niet als jij ook wordt toegeëigend!
Ongecastreerde of ongesteriliseerde konijnen zullen vaker met urine spuiten dan konijnen die dat wel zijn. Vooral als ze in de puberteit zijn. Alles wat zij als eigendom zien wordt besproeid. Meubilair, jijzelf, maar ook andere konijnen zullen deze douche ondergaan. Om dit onder controle te krijgen is castratie of sterilisatie noodzakelijk. Ook hier de tip om de plaatsen af te nemen met azijn. Dit zal de geur van de urine verdrijven en het zal ook enigszins voorkomen dat daar nogmaals wordt gesproeid.

Ga door naar kwaadheid

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'