Gedrag Lichaamstaal Kwaadheid
Afdrukken E-mail

Kwaadheid

Ik ben boos

Het kan wel eens gebeuren dat je konijn flink kwaad is op jou. Misschien ben je een keer over hem gestruikeld en neemt hij jou dat flink kwalijk. Of misschien heb je zijn favoriete speeltje (die ene wilgentak) gebroken. Dit kan leiden tot vernielzucht welke puur door frustratie komt. Probeer daarom ook zo spoedig mogelijk je excuses aan te bieden voordat je tapijt er aan gaat!


Konijnen tonen hun kwaadheid door gebruik te maken van hun oren, lijf en staart. De oren zijn het belangrijkst. Een blij konijn houdt zijn oren omhoog (de hangoren onder ons even daar gelaten) en vooruit gericht. Als de kwaadheid toeneemt zie je de oren van achter naar voren draaien. Een staart van het lichaam af (of er stevig tegenaan) en hoog gehouden geeft duidelijk aan dat je konijn flink opgewonden is.
De duidelijkste uiting van flink kwaad zijn is toch wel als je konijn zijn oren in de nek legt, tegen het lichaam aan. Dit zul je niet verwarren met een uitnodiging tot liefkozen, want dat gaat gepaard met een bovenlijf tegen de grond, iets wat een kwaad konijn nooit zou doen. Op zijn extreemst zal de staart rechtop staan en zal het lijken alsof het konijn gaat springen. Als je dit ziet, dan heb je te maken met een zwaar sacherijnig konijn.
Uit de houding van je konijn kun je opmaken wat hij zal doen. Als je konijn tegenover je staat met gespreide pootjes zodat hij stevig staat, dan is hij klaar om je te pakken. Wie weet loop je een beet op! De voorpoten tegen elkaar is een wat minder agressieve houding. Wanneer een konijn een beetje naar opzij leunt is hij waarschijnlijk meer beledigd of bang dan kwaad. De onderstaande beschrijvingen zijn erop gebaseerd dat je konijn je aankijkt:

De schaal der kwaadheid

Situatie 1: de ooropeningen staan zijwaarts
de oren omhoog of een beetje naar achteren
Betekenis: Ik zou maar uitkijken als ik jou was!

Situatie 2: de ooropeningen staan naar achteren
de oren staan recht omhoog
Betekenis: Vooral zo doorgaan en ik heb geen controle meer over mezelf!

Situatie 3: de ooropeningen staan naar achteren en naar beneden
de oren liggen plat tegen de rug
Betekenis: Dat is de druppel! Dat wordt happen!!!

Een zeer agressief konijn, of een die vindt dat je te dom bent voor diplomatiek, zal je aanvallen en lukraak zijn tanden in een deel van jou zetten. Een kwaad konijn kan ook gaan grommen. Het gedrag is heel simpel te herkennen, zeker als de oren naar achteren staan. Als een konijn gromt, dan zit je dicht bij de beet!

Een van de manieren om aanvallen te voorkomen is door jezelf te gaan aanhalen, dat wil zeggen: raak je gezicht aan en strijk met je vingers door je haar. Zo toon je aan dat de situatie niet zo serieus genomen moet worden en dat iedereen even moet afkoelen. Meestal reageert het konijn door hetzelfde te doen, zo laat hij zien dat hij het met je eens is. Ja, konijnen zijn goede diplomaten!

Sommige konijnen, en dan zeker degenen met een agressieve geschiedenis, kunnen extreem reageren. Ze kunnen je achterna rennen en zonder pardon gaan bijten. Dit is een heel ander verhaal dan een liefkozende beet van een konijn die aandacht wil of juist niet. Als je met een konijn zoals hierboven beschreven in een huis woont, dan kan het geen kwaad om je in wat boeken te verdiepen om te zien of die je kunnen helpen.

Ga door naar bedroefdheid & angst

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'