Gedrag Lichaamstaal bedroefdheid en angst
Afdrukken

Boos, bang, kwaad, ziek. Weet jij het?

Een konijn dat niet lekker in zijn vel zit legt meestal zijn oren in de nek met de openingen naar beneden en zal zich van je af wenden. Hoe lager de oren op de rug liggen hoe ongelukkiger het konijn is. Dit verschilt van de andere oorsignalen, want daarbij zal het konijn jou strak aankijken (kwaad), schuin afdraaien met ooropeningen naar je toe (angst) of de oren staan recht richting de rug (beledigd).

Een milder signaal voor ontevredenheid (of soms kwaadheid) is dat een oor vooruit staat en de ander achteruit, of een oor omhoog en de ander plat. Meestal geeft dit aan dat een konijn niet vrolijk is, maar soms heeft het ook wel te maken met wat vage konijnenredenaties. Een liefkozing of wat lekkers kan vaak helpen als je konijn in een dipje zit. Een serieuzere zaak wordt het als de oren naar achteren staan, of (erger) naar achteren met de opening naar beneden. Dit alles terwijl je konijn je aankijkt. Het konijn die dit doet is zwaar ongelukkig, en het dient de aanbeveling dat je de tijd moet nemen om erachter te komen wat er aan de hand is. Het kan ook zijn dat je konijn ziek is, controleer hiervoor als eerste de ontlasting.

Wees je bewust van het feit dat konijnen vaak slapen met hun oren op hun rug. De ogen zullen bijna gesloten zijn maar niet helemaal.

nerveus of bang konijn

Een nerveus of bang konijn zal zijn oren naar achteren richten en ze laten zakken, doch meestal met de openingen naar de zijkant, en de oren zullen meer richting flank dan rug hangen. Stel je wilt je konijn aanraken, maar zijn oren en hoofd hangen wat omlaag, de oren spreiden zich wat en ze staan naar een kant, dan is je konijn bang. Dit gaat meestal samen met een houding zodat je konijn snel weg kan springen. Milde nerveusiteit wordt minder geuit, meestal enkel door een vluchthouding aan te nemen. Een angstig konijn zal nooit een houding van aanvallen opzetten, een kwaad konijn zal dit zeker doen.

Verward konijn

Als een konijn verward is, omdat de communicatie met jou niet goed verloopt, zal hij kunnen fronsen. Als hij fronst gebeurt er het volgende: een oog sluit zich en een gedeelte van de huid zal zich richting het oog 'bewegen'. Binnen een seconde is dit weer voorbij en het lijkt het meest op een (mislukte) knipoog.
Als je voor het eerst de al eerder genoemde signalen wilt toepassen op je konijn, is de kans groot dat hij zal fronsen, puur omdat je lichaamstaal anders is dan je gezicht. Als je konijn naar je fronst, oefen dan nog maar eens goed voordat je het opnieuw probeert. Een communicatiestoornis is gauw ontstaan!

Stampen en klappertanden

Een erg bang of nerveus konijn zal misschien hard stampen met zijn poot. Dit is niet enkel een waarschuwing voor andere konijnen, maar ook voor jou. Weet dat konijnen niet alleen stampen wanneer er gevaar dreigt, maar ook als kreet om aandacht. Aan de lichaamstaal van het konijn is duidelijk te zien waarom hij stampt.
Een angstig of zeer nerveus konijn dat niet kan wegrennen, kan luid gaan klappertanden (niet verwarren met het knarsetanden als een konijn iets prettig vindt). Dit klappertanden kan betekenen dat je konijn pijn heeft. Controleer je konijn daarom goed om te weten of hij niet ziek is.

Andere geluiden

Als een konijn gefrustreerd is omdat hij opgesloten zit, dan zal hij luidruchtig aan de tralies knagen en met alles smijten wat hij tegenkomt. Dit is een duidelijke manier van aandacht vragen. Het is aan jou hoe je erop reageert!

Het allervreselijkste geluid dat een konijn kan maken is de schreeuw. Zij zullen dit laten horen wanneer ze ondraaglijk veel pijn hebben of doodsbang zijn. Ik kan je vertellen dat dit geluid echt heel erg is, en ik hoop dat je het nooit zult horen.

Ga door naar nieuwsgierigheid

Copyright © 1999-2007 Eric Mercer About reproducing or linking to this guide... (link opent in nieuw venster)

 
Reacties (3)
konijn
3 donderdag 25 april 2013 05:08
Ricksem
mijn konijn heeft heel vaak 1 oor naar boven en 1 oor naar beneden
stampen
2 dinsdag 19 maart 2013 15:45
tessa hommes
mijn konijn gaat stampen als ik hem eten wil geven. weet iemand waarom hij dit doet?
Andere geluiden
1 dinsdag 29 mei 2012 20:34
Anne Meerman
Kan het dat mijn konijn nog steeds boos is over een kleinere leefruimte die hij een jaar of 3 heeft gekregen?
Deze is nog vreselijk ruim van 1 bij 3 meter, maar eerst had hij de hele tuin die hij dan ook vrolijk opat.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'