Verzorging Omgaan met je konijn Konijn oppakken en dragen
Afdrukken

Konijn oppakken en dragen

Konijnen zijn prooidieren die altijd op of onder de grond leven. Ze voelen zich niet veilig wanneer ze worden opgepakt en rondgedragen.

Een konijn moet je eigenlijk niet oppakken als dat niet nodig is. Respecteer de natuurlijke eigenschappen van je konijn. Til je konijn niet uit zijn hok, maar laat hem zelfstandig uit zijn hok lopen. Wil je met je konijn spelen? Zet hem dan niet op je schoot, maar ga zelf op de grond zitten of liggen en lok hem met een lekker stukje groente. Het konijn zal zich zo veel meer op zijn gemak voelen en snel tam worden.

Soms is het nodig om je konijn op te pakken, maar het konijn zal niet gauw meewerken als hij het niet is gewend. Hij zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij wordt opgepakt. Hij rent weg zodra je hem beetpakt, begint wild te spartelen of te bijten wanneer je hem optilt en blijft nog dagenlang boos op je.

Gelukkig kun je je konijn wennen om opgepakt te worden en rustig te blijven. Hieronder staat dit in stappen beschreven. Oefen het rustig stap voor stap. Blijf niet te lang oefenen met je konijn. Een paar keer per dag een paar minuten oefenen is beter dan alles in één uur willen aanleren.

Trainen van een konijn

Stap 1: handen zijn leuk!

Leer je konijn dat handen leuk zijn. Geef hem lekkere groentes uit de hand te eten.
Benader het konijn nooit recht van voren, want dan kan je konijn schrikken. Konijnen kunnen namelijk niet recht vooruit kijken.
Wanneer dit goed gaat, ga je naar stap 2.

Stap 2: aaien

Zorg ervoor dat je konijn gewend is om geaaid te worden. Begin de rug en/of kop te aaien. Als dat goed gaat beweeg je je hand naar de zijkant en steek je je hand onder de buik.

Stap 3: half optillen

Steek 1 hand onder de borst en spreid je vingers. Eén voorpoot steek je tussen je wijs- en middelvinger, de andere tussen je middel- en ringvinger. Dan pak je het konijn stevig (maar niet te strak) beet met je hand, en til je het konijn een klein stukje op zodat de voorpoten loskomen van de grond, maar de achterpoten blijven gewoon op de grond staan. Zet dan je konijn weer neer, en geef hem een beloning.
Oefen dit een aantal keren, en blijf steeds een beloning geven. Wanneer je konijn dit goed toelaat, kun je door naar de volgende stap.

Stap 4: 10 cm van de grond

Nu zijn we klaar om het konijn echt op te pakken van de grond. Pak het konijn vast zoals bij de vorige stap en til de voorpootjes van de grond. Dan strek je je andere hand en steek je je middelste 3 vingers van achteren tussen de achterpoten (Je vingers wijzen richting de kop). Met je duim en pink kun je de achterpoten zachtjes omklemmen.
Dan til je het konijn met een langzame beweging op zodat alle vier de poten loskomen van de grond. Til hem slechts 10 cm in de lucht, houd hem 1 seconde stil en zet hem dan langzaam weer terug. Laat het konijn los, en geef hem zijn beloning.

Stap 5: steeds langer, steeds hoger optillen

Wanneer je konijn gewend is aan stap 4, ga je het steeds verder opbouwen. Til hem wat hoger, of hou hem wat langer stil in de lucht. Geef iedere keer na afloop een beloning. Later kun je de beloning weglaten.

Aanwijzingen en adviezen: 

  • laat jonge kinderen NOOIT een konijn oppakken. Wanneer ze het konijn verkeerd vasthouden kunnen ze zichzelf en het konijn ernstig bezeren.
  • til een konijn nooit op aan de oren, die kunnen dat gewicht niet dragen. Ook de nekvelmethode is erg ouderwets en kan erg pijnlijk zijn als het nekvel niet goed gegrepen wordt.
  • pak je konijn nooit beet wanneer je nog in de eerste wen-fase zit. Dit breekt het vertrouwen waardoor je weer van voor af aan zult moeten beginnen.
  • een beloning hoeft geen konijnensnoepje te zijn. Het is veel beter, gezonder (en goedkoper) om een stukje groente te geven. Bijvoorbeeld een stukje peen of blaadje witlof. Geef alleen groentes waar het konijn aan gewend is om te eten.

 

 
Reacties (4)
Oppakken
4 maandag 29 juli 2013 10:22
Ferf
Hallo
Ik heb twee konijnen ik kan ze gewoon aaien dan lopen ze meestal niet weg, maar als ik dan een poging doe om ze op te pakken lukt het niet ze lopen los in de tuin en als ze weer het hok in moeten en ik kom buiten rennen ze het hok gewoon al in! Maar hoe kan het Dat ze me niet vertrouwen met oppakken?
oppakken
3 zondag 04 maart 2012 13:04
myrna
hallo,
mijn konijn is nou al redelijk gewend aan mij, en wil ook al wel uit mijn hand eten. Maar als ik haar op wil pakken, begint ze als een gek te trappelen en te krabben. Soms lukt het wel om haar te pakken, maar als je haar dan eventjes vast hebt, begint ze weet te trappelen en springt ze op de grond.
Moet ik gewoon doorgaan met haar vertrouwen winnen en stap 2 en 3 blijven doen tot het beter gaat???
groetjes Myrna
aanvallen
2 donderdag 25 augustus 2011 10:15
lotje
Hallo,
Ik ben laatst op vakantie geweest en heb mijn konijn naar een oppas gebracht. Het is niet al te goed gegaan, mijn konijn heeft haar aangevallen zomaar, bij mij heeft ze dit nog nooit gedaan!
hoe kan dat?
Vriendelijke groetjes,
Lotte.
oppakken
1 woensdag 05 januari 2011 11:47
marije
hallo,
ik heb geprobeerd wat er hier staat over het oppakken van mijn konijn.
maar ik krijg het met geen mogelijkheid voor elkaar.
is er nog een andere manier of moet ik gewoon door blijven gaan>
groetjes,
marije

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'