Huisvesting Buiten of binnen?
Afdrukken

Voordelen en nadelen van binnen en buiten houden van konijnen

Afhankelijk hoe je zelf woont, kun je konijnen op drie manieren houden; buiten, binnen en binnen met een uitloop naar buiten. Wat je in gedachten moet houden is, hoe dichter het konijn bij jou woont, hoe hechter de band tussen jullie zal worden. Het is geweldig om te zien hoe een konijn een plekje kan vinden om je te bekijken terwijl je bezig bent. Besluit je om een konijn in een hok te houden, realiseer je dan wel dat hij minimaal drie uur per dag moet kunnen lopen en rennen.

Binnen in huis

Net als een kat, kan een konijn prima loslopen. Je moet echter wel een paar aanpassing maken in je huis. Denk hierbij aan kabels wegwerken door het gebruik van kabelgoten. Als je je konijn de ruimte geeft, zal hij zich ontwikkelen tot een vrolijk nieuwsgierig wezentje dat alles even interessant vindt.

Zorg dat je konijn een bak heeft waar hij zijn behoefte op kan doen (zet deze bak neer op de plek waar hij het meeste plast). Geef je konijn ook speelgoed en hij zal zich prima vermaken. Een huisje, van hout of karton, en een handdoek of kleedje worden ook op prijs gesteld door je konijn.

Binnen in huis met een uitloop naar buiten

Als je de mogelijkheid hebt om je konijn zowel binnen als buiten te houden, zou ik deze met beide handen aanpakken. Zowel buiten als binnen voelt een konijn zich goed. Als je maar rekening houdt dat het temperatuurverschil niet te groot is.

Zorg wel dat je konijn buiten beschut kan zitten en geef hem ook daar speelgoed.

Buiten

Een konijn kan zich buiten ook prima redden, het is alleen zo jammer dat het contact tussen jou en het konijn veel oppervlakkiger is dan wanneer hij binnen zou wonen.
Buitenkonijnen kunnen zich snel gaan vervelen. Een tweede konijn erbij is dus een must.

Leuk is het om een konijnentuin te maken. Een stukje van je tuin omheinen, kippengaas op de bodem en dit met gras bekleden en dan heb je al snel een konijnenparadijsje. Wat PVC-regenbuizen, een huisje en een zandbak maken het compleet. Als je genoeg ruimte hebt, kun je zelfs een klein treurwilgje in de ren plaatsen. De konijnen kunnen dan lekker aan de takjes en blaadjes knagen. Bescherm wel de stam!

 

 
Reacties (3)
antwoord: Konijn buitenhok
3 vrijdag 05 augustus 2011 07:25
Stichting de Hoge Hoed
Je kunt een buitenkonijn 's winters wel naar binnen halen. Je hebt alleen kans dat hij snel oververhit raakt als hij veel rent en speelt. Je moet je voorstellen dan je zelf met een dik skipak in een warme kamer gaat zitten. Zo is het voor het konijn ook, want buitenkonijnen maken een extra dikke vacht aan die bestand is tot temperaturen tot -20 graden.

Houd het konijn goed in de gaten en let goed op de temperatuur van de oren. Zijn die gloeiend heet, dan kun je ze met wat water helpen afkoelen. Konijnen houden zich namelijk koel met hun oren door er extra bloed door te laten stromen.

Heb je ook al eens overwogen om twee konijnen te nemen? Het zijn namelijk groepsdieren.
Konijn buitenhok
2 vrijdag 05 augustus 2011 07:05
Amanda Nobel
Hallo,
Wij hebben een asielkonijntje op het oog dat nu in een buitenhok verblijft. Wij willen het konijn thuis dan ook buiten houden, maar wel dagelijks geruime tijd naar binnen halen om te spelen, rond te rennen etc. Mijn vraag is of dit 's winters wel mag ivm temperatuurverschillen. We willen nl niet dat het konijntje de hele winter dan niet rond kan rennen en spelen, dus als t niet goed voor het beestje is wanneer we m 's winters voor een aantal uur naar binnen halen en daarna weer buiten in z'n hok zetten dan zien wij van de aanschaf af. Ik hoop dat u ons verder kunt helpen. Bvd! Amanda Nobel
binnen en buiten
1 vrijdag 03 september 2010 10:46
mariska
Ons konijn hebben we vorige zomer gekocht in een binnenhok. Dus vorig winter heeft hij nog binnen in een hok gezeten. Deze zomer heeft hij veel buiten gelopen, maar wel gewoon binnen geslapen etc. Wij willen ons konijn erg graag binnen houden, want hij is heel gezellig en heel erg aan ons gewend. Maar ik wil hem nu het kouder wordt ook niet zijn uitstapjes naar buiten ontzeggen. Hoe groot mag het temperatuurverschil zijn: Bij ons thuis is het toch gauw 20 graden. Tot welke temperatuur mag hij dan naar buiten en voor hoe lang (meestal gaat het om een paar uur per dag of zo). Kan dat?

Wij zijn benieuwd naar jullie reactie.
Mariska van den Belt

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'