Huisvesting bodembedekking
bodembedekking Afdrukken

Bodembedekking voor konijnen

In de dierenwinkel vindt je verschillende soorten bodembedekking voor konijnen. Van zaagsel en kattenbakkorrels tot beukensnippers en hennepvezels. Welke is nou het beste? In werkelijkheid is geen enkele bodembedekker het beste. Alles heeft wel voor en nadelen.

Voor grote rassen of konijnen met overgewicht is het belangrijk om een zachte bodembedekker te kiezen, zodat hij geen zere hakken krijgt.

In dit artikel bespreken we een aantal soorten bodembedekkers, zodat je zelf een goede keuze kunt maken van één of meerdere bodembedekkers in verschillende lagen.

Onderlaag

Kranten worden veel gebruikt als onderlaag in het konijnenhok. Het is goedkoop, neemt goed vocht op en wanneer je het hok verschoont kun je de kranten met de bovenlaag gemakkelijk oprollen en weggooien. Nadeel is dat kranten snel gaan ruiken, en dat sommige konijnen er een sport van maken om de kranten naar boven te trekken en te verscheuren.

Zaagsel/houtkrullen wordt ook veel gebruikt als onderlaag. Het is redelijk goedkoop, neemt goed vocht op en gaat minder snel ruiken dan kranten. Nadeel is dat het zaagsel gemakkelijk in de vacht blijft hangen, vooral bij langharige konijnen.

Beukensnippers / blokjes hout is een nieuw soort bodembedekker. Het neemt redelijk goed vocht op, maar kan wel hard zijn om op te lopen. Leg er daarom een zachte bovenlaag van bijvoorbeeld hooi op. Het is erg duur.

Geperste houten kattenbakkorrels zijn heel geschikt als onderlaag. Het neemt zeer goed vocht op en gaat niet snel ruiken. Nadeel is dat het wat duurder is dan andere bodembedekkers en dat het hard is om op te lopen. Er moet dus altijd een laag van een ander materiaal op (bijvoorbeeld hooi of stro). Deze kattenbakkorrels zijn vaak een EKO-product.

Andere kattenbakkorrels, bijvoorbeeld van klei of kunststof, zijn niet geschikt voor konijnen. Veel konijnen eten van de bodembedekking, en het klei kan een verstopping veroorzaken.

bovenlaag

Stro is een prima bodembedekker voor de bovenlaag. Het is goedkoop en neemt redelijk goed de urine en luchtjes op. Je kunt het het beste als bovenlaag gebruiken, bijvoorbeeld op een laag kranten en/of houtkrullen. Als je konijn veel stro eet, kun je hem beter hooi geven. Hooi bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan stro.

Hooi is net als stro een prima bodembedekker, en is erg gezond voor een konijn. Konijnen eten graag terwijl ze poepen, dus dan kunnen ze meteen aan het hooi knabbelen. Een konijn moet altijd hooi kunnen eten van de vloer of uit een ruif. Hooi neemt wel wat minder vocht op dan stro, maar met een goede absorberende onderlaag, is dit geen probleem.

enkellaags

Hennepvezel (Hemparade) is een bodembedekker dat gemaakt is van de houtkern van vezelhennep. Het is zeer zacht en comfortabel en neemt veel vocht en geurtjes op. Het is niet nodig om een onderlaag onder de hennepvezels te doen. Het kost ongeveer 6 euro voor een grote baal, maar is slechts bij enkele dierenwinkels verkrijgbaar.

Aubiose is ook een bodembedekker van hennepvezel. Een baal van 18 kg kost 8,50 euro. Aubiose absorbeert ook erg goed (500%) en stuift niet zo als houtwol of zaagsel. Bovendien kun je er gemakkelijk compost van maken, of gewoon tussen de planten in de tuin strooien.

Russel Bedding / XtraVital Bedding is net als de hennepvezel een zeer zachte en comfortabele bodembedekker. Het is gemaakt van fijngehakt stro dat is bewerkt met een laagje olie. Het neemt goed vocht op en blijft lang lekker ruiken. Het is wel erg duur. het is niet nodig een onderlaag onder de bedding te doen.

 
Reacties (1)
ondergrond
1 woensdag 12 december 2012 21:23
stappertje
Ik heb wel al een konijnenhok maar nog geen konijnen. ik heb gehoord dat ik deze het best in het voorjaar kan kopen. en dat doe ikdus ook. maar is het echt zo? en ik heb nog een vraagje,wij hebben in de tuin stenen en geen gras, kan ik daar me konijnen op zetten want in me konijnen hok zit geen ondergrond en moet ze dus op de grond zetten. kan dat of wordt dat te koud onder hun voeten want de grond wordt wel koud. en anders als ik ze niet op de grond kan zetten kan me vader er een houten plaat onder doen maar dat kost weer hout en tijd. wat is het handigst?? ik hoop op antwoord want ik moet dit echt weten.
xx stappertje

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'