Huisvesting Waar moet een goede buitenren aan voldoen?
Afdrukken

Waar moet een goede buitenren aan voldoen?

Veel mensen houden hun konijn(en) buitenshuis. Maar ook als je konijn binnen woont, zal hij het fijn vinden, als hij ook eens buiten mag lopen, zodat hij ook kan genieten van de zon, en eens lekker kan uitrennen. Het beste kun je hem in een ren laten lopen. In zo’n afgeschermd gedeelte is hij veilig en kan hij niet weglopen, of van giftige planten eten.

Een ren kan je kant en klaar kopen bij de dierenwinkel, maar als je er zelf een maakt, kan je er zelf voor kiezen hoe groot je de ren wilt maken. Hoe groter hoe beter. Het formaat van de ren hangt van een aantal factoren af. Allereerst hoeveel ruimte je ervoor in je tuin hebt, en het aantal en het formaat van je konijn(en).

bovenkant

De ren moet van boven afgesloten zijn, zodat er geen andere dieren zoals honden en katten, maar ook vossen en roofvogels, bij je konijnen kunnen. De ren moet minimaal zo hoog zijn dat de konijnen gemakkelijk rechtop kunnen staan, maar je kunt hem ook wel zo hoog maken dat er met gemak een mens in kan staan.

onderkant

Vergeet ook niet dat je de ren een flink stuk in de grond graaft, zodat hij niet er onderdoor kan graven, of leg gaas of stenen op de bodem. Op de bodem van de ren, kan je gras laten groeien, of je legt er droog zand op, dan heeft hij ook wat te graven. Je kan er ook wat eetbare plantjes neerzetten, zodat hij wat te knabbelen heeft. Laat nieuw gras of nieuwe planten eerst goed groeien voordat je de konijnen ervan laat eten. En zorg dat je konijnen gewend zijn om van die planten te eten, anders krijg je spijsverteringsproblemen.

stevig frame

Hout wordt veel gebruikt als frame voor de ren. Gebruik altijd onbehandeld hout, en gebruik verf op waterbasis. Voorkom dat je konijnen aan het hout gaan knagen door het gaas aan de binnenkant te bevestigen. Naast hout kun je ook metaal of pvc-buis als frame gebruiken. Aan het frame bevestig je kippengaas.

schaduw

Zorg altijd dat een gedeelte van de ren in de schaduw staat, zodat je konijn altijd in de schaduw kan gaan liggen als hij het warm heeft. Konijnen kunnen gemakkelijk oververhit raken als ze in de hete zon blijven zitten. Een kleine treurwilg in de ren zorgt voor veel schaduw, en de hangende takken zijn ook nog eens een lekkernij! Bescherm wel de stam tegen aanknagen.

speelmogelijkheden

Verplaats je in het konijn en maak de ren zo leuk mogelijk. Zorg er voor dat je konijn zich kan verstoppen in de ren, door bijvoorbeeld houten speelhuisjes, een uitgeholde boomstam of dikke pvc-buis in de ren te plaatsen. Zorg voor beschutting tegen regen, en maak wat hoger gelegen uitkijkposten.

extra tips

TIP: Konijnen zijn erg sociale dieren, en kunnen gauw vereenzamen als ze weinig menselijk contact hebben. ’s Zomers zal je misschien vaak in de tuin zijn, maar ga je ’s winters ook uren buiten zitten bij je konijn? Daarom is het verstandig om buiten-konijnen altijd gezelschap te geven van een ander konijn.

TIP: Heb je geen ren en komt je konijn slechts af en toe buiten, dan kun je hem ook aan een tuigje laten lopen.

TIP: De Bunnybin heeft een pagina met tientallen tips en voorbeelden van leuke buitenrennen.

 
Reacties (2)
konijn en kat
2 dinsdag 22 januari 2013 18:34
suzie
Hallo,

Mijn konijn 'speelt'(?) als hij losrent in de tuin veel met een buurkat. De kat zoekt hem op springt op hem af en gaat liggen met zijn poten erom heen.
Het lijkt alsof mijn konijn dit wel gezellig vind. Hij legt steeds zijn koppie onder de kat en holt steeds achter hem aan. Toch vraag ik me af of dit goed is?
graven
1 zaterdag 16 juni 2012 08:19
Myriam
Hallo,
ik zou graag wat weten omtrent het graven van konijnen. Wij hebben een flink stuk tuin dat we zelf willen afzetten als ren. Hoe diep moeten we dit ingraven? In de omschrijving staat "een flink stuk" maar dat zegt mij niet zo veel omdat ik geen ervaring heb met konijnen.
Ik vraag me ook af of het nog uitmaakt of je vrouwtjes of mannetjes neemt. Graaft de een meer dan de ander of maakt dat niet uit?
Groetjes, Myriam

Reactie St. de Hoge Hoed: Hoe dieper hoe leuker voor je konijn. Het hangt ook af van de soort grond. Een tunnel mag niet zomaar instorten. Houd speelzand altijd vochtig. Vrouwtjes of mannetjes maakt niet uit.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'