home > gedrag > puberteit

DE KONIJNENPUBERTEIT

Het klinkt raar, maar het is echt waar. Konijnen kennen ook een puberteit en deze begint wanneer het konijn ongeveer 6 - 8 maanden oud is. Net als bij mensen worden in deze periode heel veel geslachtshormonen aangemaakt, en dat heeft een drastisch effect op het gedrag. Bijna alles staat in het teken van seks of het territorium. Het konijn begint opeens te grommen en te bijten zodra je je hand in het hok steekt, draait rondjes rond je voeten, sproeit urine in het rond, probeert te paren met je voet of is plotseling onzindelijk geworden. Veel konijnen die van jong af aan bij elkaar hebben gezeten, beginnen in deze periode opeens te vechten. En veel vrouwtjes worden schijnzwanger en beginnen nestjes te bouwen.

Veel mensen begrijpen deze plotselinge gedragsverandering niet, en daarom worden veel van deze konijnen verbannen naar de achtertuin, of gedumpt op straat of in een asiel. Maar dat is helemaal niet nodig, want er is een simpele oplossing voor: laat hem of haar castreren/steriliseren door een goede konijnen-dierenarts. Door je konijn te laten castreren kan hij geen geslachtshormonen meer aanmaken en zal het seksuele en territoriale gedrag afnemen.
[lees hier meer over castratie en sterilisatie]

Gecastreerde konijnen zijn vaak gelukkiger dan ongecastreerde konijnen en als je konijn alleen woont, kun je nu een leuke partner voor hem of haar zoeken. Een konijn dat alleen leeft, gaat zich gauw vervelen. Konijnen die samen leven, tonen vaak natuurlijker gedrag dan alleen levende konijnen. Het is een heerlijk gezicht
om twee konijnen elkaar te zien wassen of samen te liggen slapen.
Zet nooit zomaar een tweede konijn bij je konijn, want dat gaat meestal
fout. Je moet ze echt langzaam aan elkaar koppelen. [Hoe dat moet, lees je hier]

Laat je je konijn niet castreren of steriliseren, houd er dan rekening mee dat de puberteit ongeveer een half jaar zal duren. Daarna neemt de hormoonproductie langzaam af, waardoor je konijn weer wat rustiger zal worden.

copyright © 2007 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'